Title H2

BRU® gaat voor “rPET”: 100% gerecycleerde petflessen

Title H2

Bij BRU® vinden we het heel belangrijk om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Daarom zijn we al lang pionier in het duurzaam beheren van onze verpakkingen en blijven we constant innoveren om de meest milieuvriendelijke verpakkingen op de markt te brengen. Zo hebben we de hoeveelheid plastic in onze waterflessen in de loop van de tijd almaar verminderd, waardoor ze lichter en beter hanteerbaar werden. Dat vertaalt zich onder meer in een verminderde transportkost. En dus ook in een verminderde voetafdruk.

Wist je dat onze plastic flessen 100% gerecycleerd zijn en 100% recycleerbaar pet (polyethyleentereftalaat) bevatten? Ontdek hier alles over hoe we onze plastic waterflessen laten recycleren.

Title H2

1. Sorteren

Je weet het: plastic afval recycleren is een zaak van ons allemaal. Dat begint al thuis, als je je plastic sorteert in de blauwe PMD-zak (Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankkartons). De plastic waterflessen van BRU® zijn 100% recycleerbaar. Gooi ze dus altijd in de blauwe PMD-zak of breng ze naar een containerpark. Goed begonnen is half gewonnen!

2. Scheiden

Het ene plastic is het andere niet. Daarom moeten de petflessen, nadat ze zijn opgehaald, gescheiden worden van ander plastic verpakkingsafval. De flessen worden gesorteerd per kleur en samengeperst in enorme kubussen van plastic. Die worden ook wel “balen” genoemd. De balen gaan naar recyclagebedrijven. 

Title H2

3. Versnipperen

Daar worden de petflessen een tweede keer gesorteerd en gescheiden in transparante en gekleurde pet. Dan worden ze versneden, voorgewassen en vermalen tot snippers. Die snippers worden daarna flink gewassen, waarbij het warme water en de wrijving alle onzuiverheden verwijdert. Daarna start de “flotatiefase”: de plastic doppen en de etiketten (die blijven drijven) worden dan gescheiden van de petsnippers (die zinken). De snippers worden dan nog een laatste keer optisch gesorteerd, gewassen en gedroogd.

4. Korrels

De gerecycleerde petsnippers worden gesmolten en door “extrusie” verwerkt tot korrels. Dat wil zeggen dat het gesmolten petmateriaal door een matrijsvorm geperst wordt, waardoor het zijn korrelvorm krijgt. Die korrels worden dan gezuiverd door middel van “polycondensatie”, een fysisch proces dat de laatste onzuiverheden verwijdert. Dan worden de korrels verpakt om ze gemakkelijk te kunnen transporteren en duurzaam te verwerken. 

Title H2

5. Nieuwe flessen

De korrels worden gekocht door bedrijven die plastic producten maken. Het gerecycleerde pet kan dienen voor verschillende duurzame toepassingen: nieuwe waterflessen, vulling van dekbedden en jassen, slaapzakken en fleecekleding…

Voor BRU® is het recycleren van onze waterflessen én het werken met dat gerecycleerde materiaal een topprioriteit. Daarom zijn alle flessen van BRU® 100% recycleerbaar, zonder dat de recyclage de smaak of de zuiverheid van ons water aantast. Bovendien zijn onze flessen sinds 2020 ook helemaal CO2-neutraal.

Of je nu gaat voor een recycleerbare glazen fles of een gerecycleerde rpet-fles, met een duurzaam geproduceerde fles BRU® zit je altijd goed.

Ontdek de andere artikels

Lees het artikel

natuurbeeld van een bos
Engagement
Lokaal
Ecologische voetafdruk, CO2-neutraal… wat wilt dat zeggen?
Engagement
Lokaal
Ecologie is niet simpelweg een verkoopspraatje voor BRU®. We werken elke dag om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Ontdek hoe.
Lees het artikel
rPet recycleerbare plastic flessen
Engagement
Water
100% gerecycleerde plastic waterflessen? BRU® doet het! 
Engagement
Water
Dankzij recyclage produceert BRU® nauwelijks nieuw plastic of afval. Al onze flessen zijn van 100% gerecycled en recycleerbaar plastic.
Lees het artikel
Veel lege glazen waterflessen
Engagement
Water
Glas of rPET: jouw duurzame BRU® waterfles
Engagement
Water
Alle voor- en nadelen van glazen flessen versus flessen van gerecycleerd plastic even op een rijtje? Ontdek het hier.
Lees het artikel
Kinderen pompen water uit een drinkwaterbron in Rwanda
Engagement
BRU® zet zich wereldwijd in om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen
Engagement
Om koolstofneutraal te worden, neemt BRU® deel aan Water Access Rwanda, dat de ecologische voetafdruk verkleint en de toegang tot zuiver water vergemakkelijkt.
Lees het artikel