100% gerecycleerde plastic waterflessen? BRU® doet het!

100% gerecycleerde plastic waterflessen? BRU® doet het!
Bij BRU® is “verpakking” niet automatisch “afval”. Hoe? Dankzij recyclage. Tegen de zomer van 2021 worden al onze plastic waterflessen gemaakt van rPET, 100% gerecycleerd plastic. En onze flessen zijn ook 100% recycleerbaar: zodra je rPET-waterfles leeg is, hoef je hem alleen maar in je PMD-zak te stoppen. Je fles wordt gerecycleerd en hergebruikt om een nieuwe fles te maken, meerdere keren na mekaar. Dit verpakkingsmodel draagt bij aan onze uiteindelijke ambitie om volledig circulair te zijn, en dat dankzij jou!  

Waarvan worden waterflessen gemaakt?

Waarvan worden waterflessen gemaakt?

De meeste plastic waterflessen worden momenteel gemaakt van PET, een plastic gemaakt van ruwe olie en aardgas. We vroegen ons bij BRU® af of we onze ecologische voetafdruk konden verkleinen door onze producten te verpakken zónder dit nieuwe plastic te gebruiken. En de oplossing? Die lag voor onze neus.

Een waterfles gemaakt van… flessen!

Een waterfles gemaakt van… flessen!

Het goede nieuws is dat het PET in waterflessen 100% recycleerbaar is. Om minder grondstoffen en energie te verbruiken, hebben we besloten om zelf geen nieuwe PET meer te verwerken, maar de PET te hergebruiken die al in omloop is. Door lege flessen in te zamelen, kunnen recyclagecentra een nieuw, duurzaam materiaal produceren: rPET, wat staat voor gerecycleerd PET. En net als PET is rPET een veilig, licht, duurzaam, resistent en vooral recycleerbaar plastic!

stapel plastic flessen stapel plastic flessen

Waarom hebben we gekozen voor rPET, het gerecycleerd plastic?

Waarom hebben we gekozen voor rPET, het gerecycleerd plastic?

rPET-waterflessen hebben een betere ecologische voetafdruk dan PET-flessen, blikjes, drankkartons en niet-herbruikbare glazen flessen. Bij de productie en het transport van rPET-flessen is er minder CO2-uitstoot, omdat deze flessen lichter zijn dan bijvoorbeeld glas. Je kan misschien zeggen: “Maar het blijft plastic…”. Dat klopt, maar plastic is pas een milieuprobleem als het in de natuur belandt. Als plastic lokaal wordt gesorteerd en gerecycleerd, gebruiken we geen nieuwe grondstoffen en produceren we bijna geen afval. rPET draagt dus bij aan een circulair verpakkingsmodel.

infographic van de stadia van het recycleren van een plastic fles in een andere plastic fles. infographic van de stadia van het recycleren van een plastic fles in een andere plastic fles.

Een circulair model dankzij recyclage

Een circulair model dankzij recyclage

PET wordt al jaren gerecycleerd en omgevormd tot kleding, kussens of allerlei dagelijkse voorwerpen. Het was nog niet mogelijk om waterflessen te maken van 100% gerecycleerd PET omdat het nog niet aan de kwaliteitseisen voldeed om in contact te komen met water. Maar dankzij de ontwikkeling van de recyclagekanalen de afgelopen jaren, kunnen we nu 100% gerecycleerde flessen maken die volkomen veilig zijn voor de gezondheid en die bijdragen tot een circulaire economie: van fles tot fles! Dankzij de huidige recyclagetechnieken kan het gerecycleerd plastic meerdere malen terugkeren als waterfles. Nieuwe recyclagetechnieken zijn trouwens in ontwikkeling en zouden eindeloze recyclage mogelijk moeten maken tegen 2024-2025.

 

Recycleer met ons mee!

Wil je deel uitmaken van dit circulaire model? Fijn! Omdat onze plastic flessen 100% recycleerbaar zijn, is zelf recycleren al wat jij moet doen. Door je lege fles in de PMD-zak te stoppen, geef je hem een tweede leven. Of misschien een derde, of een vierde! In België wordt meer dan 80% van de PET-flessen gerecycleerd. Dat is al goed, maar we kunnen nóg beter. BRU® werkt samen met Fost Plus aan nieuwe inzamelings- en recyclagemogelijkheden, waardoor geen enkele waterfles nog terechtkomt in de natuur. BRU® organiseert trouwens al meerdere jaren sensibiliseringscampagnes in eigen regio en afvalinzamelingsacties in heel België. 

actie van het verzamelen van plastic flessen met meerdere mensen. actie van het verzamelen van plastic flessen met meerdere mensen.

Ontdek de andere artikels

natuurbeeld van een bos
Engagement
Lokaal
Ecologische voetafdruk, CO2-neutraal… wat wilt dat zeggen?
Engagement
Lokaal
Ecologie is niet simpelweg een verkoopspraatje voor BRU®. We werken elke dag om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Ontdek hoe.
Lees het artikel
natuurlijk water in een glas in de natuur
Engagement
Lokaal
Duurzaam consumeren en bijdragen aan natuurbescherming in één waterfles.
Engagement
Lokaal
Duurzaam consumeren én de natuur helpen beschermen doe je allebei als je BRU® drinkt. Hoe wij daarvoor zorgen? Ontdek het hier.
Lees het artikel