Ontdek de producenten waar Christophe Hardiquest lokaal bij koopt.

Ontdek de producenten waar Christophe Hardiquest lokaal bij koopt.
“Het kiezen van een nieuw ingrediënt is in de eerste plaats een ontmoeting.” Dit zijn de woorden die chef Christophe Hardiquest uitsprak toen we hem vroegen over de relatie met de producenten waarbij hij lokaal koopt. Daarom zijn we met hem op pad getrokken om de twee producenten te ontmoeten die de ingrediënten voor zijn restaurant aanleveren en om hem te vragen waarom hij kiest voor BRU®.

De relatie van de chef met de producenten waarbij hij lokaal koopt

De relatie van de chef met de producenten waarbij hij lokaal koopt

Wanneer Christophe Hardiquest een nieuw ingrediënt voor zijn creaties kiest, houdt hij ervan om de producent te ontmoeten, te leren kennen, zijn werk te bekijken en vervolgens van gedachten te wisselen. Natuurlijk, dat vraagt tijd, veel meer tijd dan telefonisch een bestelling te plaatsen bij een groothandel die over grote hoeveelheden beschikt. Maar het is essentieel. Daarna belt hij vaak met zijn producenten om te zeggen dat hij wat hij met hun product heeft gemaakt en om feedback te geven. In zijn relatie met de lokale producenten, is het belangrijk dat ze de gerechten in zijn restaurant komen degusteren en dat ze hun product in een verheven versie proeven. Op die manier motiveren chef en producent elkaar om het steeds beter te doen. 

We laten het woord aan de chef om je kennis te laten maken met enkele van zijn lokale producenten. Hij is ongetwijfeld de beste persoon om daarover te vertellen. Bekijk hier de video die we hebben gefilmd met Christophe Hardiquest in zijn restaurant, bij Le Champignon de Bruxelles en bij LE BONPAIN.

Christophe Hardiquest bij Le Champignon de Bruxelles met zijn lokale producent Christophe Hardiquest bij Le Champignon de Bruxelles met zijn lokale producent

Le Champignon de Bruxelles 

Le Champignon de Bruxelles 

Christophe Hardiquest: “Ik heb champignons ontdekt die geproduceerd worden dicht bij mijn restaurant, in de slachthuizen van Anderlecht, in Brussel. Het is een champignonkwekerij met bijzondere paddenstoelen, waaronder shiitake. Dat is een paddenstoel die een Aziatische oorsprong heeft, maar hier in Brussel wordt gekweekt. We noemen het de shiitake van Brussel. Qua smaak vind ik die heel interessant, ik heb er al verschillende dingen mee gedaan. We hebben er gedroogde worst mee gemaakt, een “Tartelette”, poeders, dashi’s (Japanse bouillon)… We gebruiken verschillende manieren om het in onze gerechten te incorporeren en deze start-up gaande te houden die nu ook andere soorten champignons gaat ontwikkelen. Tussen een shiitake van de supermarkt en deze shiitake van de slachthuizen is er een enorm verschil in finesse van de smaak. Het is onvergelijkbaar.” 

Website: https://www.lechampignondebruxelles.be/  

 

LE BONPAIN 

C.H.: “Ik bak nu al bijna 6 tot 8 maanden brood. Ik ben gepassioneerd door het bakken. Ik gebruik trouwens gewoon BRU®-water om mijn brood te maken. Ik was op zoek naar iemand die lokaal meel produceerde, ik spitste mijn oren, ik sprak met een bakkersvriend, en ik kwam toevallig bij João die zijn tarwe verbouwt op een duurzame manier in niet-bewerkte velden en die alleen biologisch brood maakt. Ik ging hem ontmoeten om erachter te komen hoe hij werkt. Ik ontdekte, hier op 15 minuten van mijn restaurant, dat er iemand was die meel maak met oude tarwesoorten en die zijn tarwe maalt in een ruimte met kleine ambachtelijke molens. Fantastisch gemalen. De kwaliteit van het product is voelbaar wanneer het brood wordt gefermenteerd. We voelen dat we met gezonde meelsoorten werken. Brood is iets heel gevoeligs. We moeten daar voorzichtig mee omgaan. Je hebt goede tarwe nodig, goed meel en met respect voor het land. Dit is het beste voorbeeld als het gaat om lokaal en ecologie." 

Website: https://lebonpain.be/ 

Christophe Hardiquest op bezoek bij Le BonPain met zijn lokale producent João Christophe Hardiquest op bezoek bij Le BonPain met zijn lokale producent João

BRU® 

BRU® 

C.H.: “Ik heb verschillende soorten water geproefd en het is bij BRU®, wat een tafelwater is van een grote finesse en een grote kwaliteit, dat ik heb gevonden wat ik zocht. Wij kiezen water op basis van zijn neutraliteit in de mond. Je hebt een water nodig dat niet te zout is, want het moet je verfrissen tijdens het eten en je hydrateren. Je wilt ook geen water dat de smaak van het eten te veel beïnvloedt. En als we praten over bruisend water, kan water dat té bruisend is het gehemelte aantasten. We zoeken dus een water dat van nature licht bruisend is, die de smaken van het gerecht verlengt, zoals BRU®. Ik gebruik ook BRU®-water bij mijn bereidingen, zoals bij het maken van brood, waarvoor zuiver water nodig is dat stabiel is in termen van mineralen. De samenstelling in mineralen en oligo-elementen is interessant voor mijn keuken. Ik gebruik het ook wanneer ik nood heb aan een neutraal water voor mijn koude soepen, gazpacho’s of granita. Het is een uitstekend werkinstrument. Ik hou ook van het familiale aspect van het bedrijf, en natuurlijk ook van het lokale aspect. Ik ben ze al meer dan 20 jaar trouw in mijn restaurant omdat ik me kan vinden in hun filosofie." 


Voor de chef bestaat er een geen goed gerecht zonder goede producten. En een ingrediënt zal nooit zo goed zijn als in zijn eigen land, in zijn eigen seizoen, en verbouwd of gemaakt door een gepassioneerde lokale producent. Dit is geen voorrecht van grote chef-koks. Ook jij hebt, dicht bij huis, kleine handelaars die wachten om ontdekt te worden. Dus neem de lokale gastronomie mee in huis, wij tonen je hoe je er een gastronomisch gerecht mee op tafel tovert.

Ontdek de andere artikels

Christophe Hardiquest in de keuken van zijn restaurant Bon-bon
Lokaal
Gastronomie
BRU®, even lokaal als je favoriete lokale gerechten.
Lokaal
Gastronomie
Eet lokaal, maar drink ook lokaal. Benieuwd wat BRU® even lokaal maakt als je favoriete lokale gerechten? Ontdek het hier.
Lees het artikel
MICHELIN 2-sterrenchef Christophe Hardiquest in de keuken van zijn restaurant Bon-Bon
Lokaal
Gastronomie
De lokale gastronomie van Christophe Hardiquest.
Lokaal
Gastronomie
Wil je alles weten over de kindertijd, filosofie en lokale gastronomie van MICHELIN 2-sterrenchef Christophe Hardiquest? Ontdek het volledige BRU®-interview.
Lees het artikel