Ons engagement
Als de natuur water creëert dat zo heerlijk, zuiver én parelend is, dan geef je best
héél speciale aandacht aan bescherming. Bescherming van ons unieke, natuurlijk
licht bruisende mineraalwater, maar ook van de natuur die het ons schenkt.
Source of Change: 10 engagementen voor het milieu
Vandaag is het behoud van het milieu meer dan ooit een centrale zorg voor Spadel (en dus ook voor BRU®). Getuige van deze attitude: een nieuw verpakkingsbeleid, opgebouwd rond vier ambitieuze doelstellingen: Heruitvinden, Verminderen, Recycleren en Herstellen. Om, op de lange termijn, tot een circulaire economie te komen. Ontdek onze 10 “Source of Change”-verbintenissen én onze recentste acties op sourceofchange.spadel.com.
Het ritme van de bron.
Ons eerste engagement: we respecteren het ritme van onze bron en bottelen enkel wat de natuur te veel heeft. De bron wordt dus nooit uitgeput, al is dat voor BRU® nooit écht een risico. Ons water ontspringt namelijk op meer dan 400 meter hoogte, in het groene hart van de Ardennen. Dat is een absolute toplocatie, want dankzij de hoge neerslagkans valt hier 1.200 liter neerslag per vierkante meter. Dat is 2 keer zoveel als in Oostende en 1,5 keer zoveel als in het centrum van het land. De ondergrond is hier dus altijd vochtig, waardoor er nooit een gebrek is aan BRU® water.

De bron van BRU® ontspringt vlakbij het Ardense dorpje Stoumont.
100% zuiver, 100% beschermd.
Als je de unieke zuiverheid van water wilt garanderen, is een strikte bescherming van de bron essentieel. In 1981 werd daarom een uitgestrekte veiligheidsperimeter ingesteld rond onze bron. Vandaag beslaat die perimeter 4.250 hectare.

4.250 hectare, dat is de oppervlakte van 8.500 voetbalvelden!
Andere beschermingsmaatregelen.
We treffen nog veel meer maatregelen om de natuurlijke zuiverheid van ons water te beschermen. Zo is binnen de veiligheidszone geen landbouw of industrie toegelaten. Ook meststoffen of pesticiden zijn verboden, net als strooizout. Al die producten kunnen namelijk in de ondergrond binnendringen, waar ze het natuurlijke evenwicht verstoren. Tenslotte wordt er in ons gebied heel nauwgezet toegekeken op bouwmaterialen en gebruikte brandstoffen.

We vervangen strooizout door zand.
Strikte kwaliteitseisen.
Kwaliteit is superbelangrijk. Daarom hebben we een team kwaliteitsinspecteurs, die het water dagelijks controleren. En ook al is de minerale samenstelling van BRU® stabiel, toch wordt ons water bij iedere boring gecontroleerd op onzuiverheden. We nemen dus altijd het zekere voor het onzekere!

Er ligt een speciaal spoedinterventieplan klaar bij brandweer en civiele bescherming, voor noodgevallen (zoals bijvoorbeeld een gekantelde vrachtwagen met lekkende lading).
Een goed beschermde omgeving.
We hebben veel aandacht voor biodiversiteit: toen onze bottelarij in 2001 verhuisde van zijn oorspronkelijke plek in Stoumont naar een groter terrein in Lorcé, hebben we extra moeite gedaan om de natuur op de oude site (een natuurgebied van 1 hectare) weer in ere te herstellen.

We hebben meer dan 400 nieuwe loofbomen op de oude site geplant, om voor een nieuw evenwicht te zorgen tussen naald- en loofbomen.
Nog méér groene maatregelen.
  • We gebruiken 100% groene elektriciteit.
  • Het afvalwater van onze bottelarij wordt gezuiverd in onze eigen zuiveringsinstallatie.
  • Onze PET-flessen zijn 100% recycleerbaar.

Ons groene engagement uit zich ook in hoe we zaken doen: we verkiezen lokaal consumeren en exporteren BRU® dus bewust niet naar de andere kant van de wereld.
BRU® als duurzaam bedrijf.
BRU® is eigendom van de familiale groep Spadel®, met hoofdzetel in België. Ook de watermerken Spa®, Carola®, Wattwiller® en Brecon Carreg® behoren tot dezelfde groep.

Spadel® behoort tot de Europese top 10 van duurzame ondernemingen en daar zijn we heel trots op.
Erkend als natuurlijk mineraalwater.
BRU® is erkend door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid als natuurlijk mineraalwater. Om zo’n erkenning te krijgen moet het water altijd afkomstig zijn van dezelfde, beschermde bron en moet het een 100% natuurlijke en originele zuiverheid hebben. Chemische behandeling is verboden en de bron en zijn natuurlijke omgeving moeten beschermd zijn tegen elk risico op vervuiling. Bovendien moet de minerale samenstelling van het bronwater altijd stabiel blijven. Qua engagementen kan dat alvast tellen!

Je mag als merk pas positieve gezondheidsclaims gebruiken als je erkend bent als ‘natuurlijk mineraalwater’.