Ecologische voetafdruk, CO2-neutraal… wat wilt dat zeggen?

Ecologische voetafdruk, CO2-neutraal… wat wilt dat zeggen?
Omdat de zuiverheid van ons water een geschenk van de natuur is, heeft BRU® al sinds 2010 veel acties ondernomen om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en een verantwoord consumptiemodel aan te gaan. Vandaag, 10 jaar later, kunnen we met trots aankondigen dat we de eerste groep mineraalwaterproducenten in Europa zijn die CO2-neutraal gecertificeerd is. Maar wat houdt dit juist in? 

Wat is CO2-neutraliteit? 

Wat is CO2-neutraliteit? 

De term koolstofneutraal klinkt misschien wat vaag. Concreet, wanneer een product CO2-neutraal is, betekent dit dat dit product over zijn hele levenscyclus alleen de CO2-uitstoot produceert die de atmosfeer kan opnemen (door bossen, bodem of oceanen). Het draagt dus niet bij aan de opwarming van de aarde. Bij BRU® zijn we voorstander van milieubescherming. Daarom hebben we nu koolstofneutraliteit bereikt "van bron tot consument". Niet enkel op het niveau van onze fabriek zoals vele andere merken, maar doorheen het volledige productieproces: distributie, transport, recycling ... alles is opnieuw ontworpen om onze ecologische voetafdruk te verbeteren. We leggen je uit hoe.  

Een groenere fabriek… en op zonne-energie. 

Als eerste stap om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, hebben we ons toegewijd aan het groener maken van onze kantoren en fabrieken, het verminderen van onze directe en indirecte emissies en het verminderen van ons energieverbruik. Op het dak van onze fabriek in Lorcé zijn duizenden zonnepanelen geïnstalleerd. Inmiddels gebruiken we 100% groene stroom en hebben we ook onze opslag-, laad- en transportprocessen geoptimaliseerd. 

Duizenden kilometers export, nee bedankt! 

De basis van verantwoord consumeren, dat is lokaal eten en drinken. Dus waarom zouden we ons water duizenden kilometers exporteren? Wij hebben de keuze gemaakt om ons water niet ver van zijn bron te verkopen. Een voorrecht dus voor alle Belgen. Wil je weten hoeveel kilometers je verwijderd bent van de bron?

landschap tijdens zonsondergang met wolken, gras en bos bomen landschap tijdens zonsondergang met wolken, gras en bos bomen

De levenscyclus… van onze verpakkingen 

De levenscyclus… van onze verpakkingen 

Niets wordt gemaakt, alles wordt getransformeerd: dat is het motto van onze 100% gerecyclede en recyclebare verpakkingen! Bij milieubescherming hoort natuurlijk ook kiezen voor de meest geschikte verpakkingen. Daarom zijn de plasticfolies die de BRU®-flessen omringen van 100% gerecycled materialen gemaakt.  

Beperken en vervolgens zich engageren 

Dankzij alle acties die we zojuist hebben genoemd, hebben we onze CO2-voetafdruk en dus onze ecologische voetafdruk al aanzienlijk verkleind. We compenseren onze resterende CO2-uitstoot met onze betrokkenheid bij het Water Access Rwanda-project. Voor veel Rwandezen is water koken om het zuiver te maken een noodzaak, wat niet zonder gevolgen voor het milieu is. Daarom herstellen we drinkwaterbronnen om de toegang tot water voor bewoners te vergemakkelijken en het milieu te beschermen.  

De doelstelling voor 2050 ... begint in 2021. 

Onze inspanningen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, houden daar niet op. BRU® maakt deel uit van de enige acht Belgische bedrijven die werken met het Science Based Target-programma, dat het mogelijk maakt om aan te sluiten bij de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Een ambitieus doel, maar absoluut noodzakelijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het doel van onze teams is nu om onze uitstoot met 42% te verminderen in 2030 en om koolstofneutraliteit te bereiken zonder compensatie in 2050. De volgende stap van dit plan? In de loop van 2021 worden al onze flessen gemaakt van 100% gerecycled en 100% recyclebaar materiaal. Ons doel op korte termijn is om 100% gerecycled, 100% recyclebaar en met 100% terugname te produceren. 

Zoals je zal zien, staat milieubescherming centraal in onze aanpak. Door te kiezen voor BRU®, kies je voor een verantwoord en lokaal consumptiemodel. En de natuur, die ons haar zuiver water schenkt, dankt je. Dankzij haar, dankzij jou.

kabbelende beek met bronwater  kabbelende beek met bronwater 

Ontdek de andere artikels

natuurlijk water in een glas in de natuur
Engagement
Lokaal
Duurzaam consumeren en bijdragen aan natuurbescherming in één waterfles.
Engagement
Lokaal
Duurzaam consumeren én de natuur helpen beschermen doe je allebei als je BRU® drinkt. Hoe wij daarvoor zorgen? Ontdek het hier.
Lees het artikel
bruisend water
Water
De voordelen van bruisend water voor je gezondheid.
Water
Bruisend water is goed voor de gezondheid: de impact van bruisend water op de spijsvertering, zoutarm water, de smaakvoordelen van BRU®, ...
Lees het artikel