Fleur de Sel: welkom aan de tafel van Antoine en Slava

Fleur de Sel: welkom aan de tafel van Antoine en Slava

Title H2

Deze maand hadden we de kans om Antoine en Slava te ontmoeten, de eigenaars van restaurant Fleur de Sel in Komen. Het echtpaar stelt ons met plezier hun restaurant voor, dat ze als duo leiden. Slava zorgt voor de keuken en Antoine voor de zaal. Als er één woord is dat je beleving in Fleur de Sel goed omschrijft, dan is het wel gezelligheid!

Fleur de Sel is boven alles een liefdesverhaal. Tussen Antoine en Slava natuurlijk, maar ook voor koken en lekker eten.  Voor ze hun restaurant in Komen openden, hebben ze  een opleiding gevolgd in Bretagne. Waar ze hun favoriete ingrediënt hebben leren kennen: het Bretonse boekweit. Deze geeft de gerechten van Slava een bijzondere smaak. Een ingrediënt dat zéker belangrijk was voor hun recente onderscheiding door Gault & Millau...

"Onze keuken is een auteurskeuken", zegt Antoine, terwijl hij vertelt over de culinaire bekwaamheid van Slava. Zij voegt zelf toe: "Hier wordt alles door ons twee gedaan. We hebben plaats voor vijftien couverts... Als we klanten hebben, dan lijkt het net alsof we thuis vrienden ontvangen. Onze klanten kennen ons en noemen ons bij onze voornaam.

Antoine legt verder uit dat de sleutelwoorden “vriendelijkheid” en “toegankelijkheid” zijn; zowel qua smaak als qua prijs. "Een kind zal hier net zoveel genieten als zijn grootvader; de keuken is verfijnd, maar altijd lekker... We hebben maar vijf tafels, dus als we klanten ontvangen, is het net alsof ze onze huiskamer binnenlopen!"


Een menu zal je bij Fleur de Sel niet vinden. Hier geen specialiteiten of signatuurgerechten. Het menu verandert elke week, afhankelijk van de seizoenen en Slava’s inspiratie.

"Ik weet nooit van tevoren wat ik ga klaarmaken!”

Wél zeker is uiteraard het boekweitmeel, dat als ingrediënt centraal staat in de verschillende gerechten.

Voor Antoine kan het concept van het restaurant als volgt worden samengevat: "Mensen bij ons ontvangen alsof ze bij vrienden thuis zouden zijn. En net zoals bij vrienden, weet je niet altijd op voorhand wat er op het menu staat. We houden bij de reservering natuurlijk rekening met de eetvoorkeuren van elke gast en bedenken dan het passende gerecht, vergezeld van de juiste wijnen en met BRU® als verfrissing tussen de gangen door!"


Het koppel streeft naar het serveren van gerechten die mensen nauw aan het hart liggen, maar dan op een ecologische manier. Dat betekent: geen verspilling! Hier koopt men dagdagelijks verse producten... in de juiste hoeveelheden. Slava vertelt ons zelfs dat alles wordt uitgedacht in functie van de ingrediënten: heeft ze enkel eierdooiers nodig voor een gerecht? Dan wordt het eiwit gebruikt voor een dessert. Het resultaat is een keuken zonder afval en dat is heel goed voor de planeet!

De jacht op afval is echt een hobby van Antoine en Slava, maar ze benadrukken ook het belang van lokale producten. Daarom werken ze vooral met lokale ambachtslieden, zoals Simon, een biologische teler die enkel werkt met respect voor de natuur, en zijn bedrijf Atout bout d'Champ.

Kiezen voor het water van BRU® past natuurlijk ook volledig in dat lokale plaatje. Daarnaast beschrijft Antoine het water ook als "het enige bruisende water dat hij kent, dat echt neutraal van smaak is, en waarvan de bubbelgrootte helemaal perfect is". En dat kunnen we alleen maar beamen.

Title H2

En om af te sluiten: over "Eet lokaal. Drink lokaal." vertellen Slava en Antoine ons zelf: "Dat had gewoon de slogan van ons restaurant kunnen zijn. Vandaag is het een idee dat de norm zal worden. Het is goed voor ons, het is goed voor onze planeet. Het zijn niet enkel woorden, het is echt de toekomst."

Eén ding is zeker, onze ontmoeting in Fleur de Sel heeft ons doen watertanden en de charme van Antoine en Slava zit daar zeker voor iets tussen... Smakelijk!

Tip: Ook zin om een keertje bij Fleur de Sel te gaan eten? Reserveer zeker op tijd want het restaurant is erg in trek. Alweer een mooi gevolg van de inzet van Antoine en Slava.

https://restaurantfleurdesel.be/
Fleur de Sel - Rue du fort 36, 7780 Komen

Title H2

Restaurant NOU
BRU® - Mathis Lambert : welkom in het hier en NOU.
BRU® - Tijdens deze februarimaand ging BRU® op bezoek bij Mathis Lambert, chef-kok van restaurant NOU in Doornik. Ontdek ons radicale, lokale interview.
Lees dit artikel

Ontdek de andere artikels