9 tips voor een geslaagde barbecue mét side dishes

9 tips voor een geslaagde barbecue mét side dishes
 

Title H2

Een BBQ organiseren is meer dan wat vlees of vis op een rooster leggen, met daar wat groenten en kant-en-klare sausjes bij. Zorg voor een samenhangend geheel en onderscheid je door te excelleren met verrassende side dishes.

Zo maak je van je BBQ een echte culinaire ervaring. Hier vind je 9 tips van Messy Chef Jelle voor een geslaagde BBQ!

Title H2

1. KIES VOOR 1 PASTA-, RIJST- OF AARDAPPELBEREIDING.

Een pastasalade én aardappelen met lookboter? Die twee passen gewoon niet bij mekaar. Zorg voor een samenhangend geheel en kies voor één van de twee. Op de volgende BBQ kies je dan voor de andere optie. Zo is élke BBQ die je organiseert anders.

2. VERSE KRUIDEN
.

“Verse kruiden liggen als eerste in mijn winkelmandje als ik boodschappen doe voor een BBQ.” – Messy Chef Jelle

Ga voor verse kruiden als je boodschappen doet voor je BBQ. Zo zorgen een paar takjes rozemarijn op de kolen voor veel smaak en geur. Een lekker kippetje afwerken met verse tijm is hemels en wat fijngesneden basilicum of munt brengen je tomatensalade naar een hoger niveau. Maar ook bieslook en peterselie zijn vaste BBQ-feestgangers.

Title H2

3. HAAL JE SALADES OP TIJD UIT DE KOELKAST ZODAT ZE OP KAMERTEMPERATUUR ZIJN.

Een tomatensalade zet je nooit in de koelkast, want dan wordt hij waterachtig. Het beste is om de tomaten een halfuur voor het serveren pas te snijden, een sjalotje toe te voegen en dan te kruiden met peper, grof zout en olijfolie. Zo komen alle smaken vrij. Leg de tomaten op hun zijkant om ze in mooiere plakjes te snijden. Werk je tomatensalade af met verse kruiden, voeg eventueel iets romigs toe zoals wat kaas, of iets fruitig en fris, zoals sinaasappel.

4. SERVEER EENS EEN VOLLEDIGE SLA
.

Snij een kropsla doormidden, kruid met peper en zout en werk af met wat dressing en toppings. In plaats van jezelf helemaal in het zweet te snijden voor een kom sla, laat je je gasten een stuk van de sla snijden. Dat is speels en ziet er leuk uit. Wacht met je dressing tot vlak voor je serveert.

Title H2

5. KIES MAXIMAAL TWEE VERSCHILLENDE STUKKEN VLEES/VIS OM TE SERVEREN EN ZORG ERVOOR DAT DIE STUKKEN DEZELFDE GROOTTE EN DIKTE HEBBEN.

Zo heb je controle over de gaartijden en moet je niet voortdurend naar de tafel lopen om je gasten bij te vullen. Neem een grote schaal of bord, haal het vlees op hetzelfde moment van het rooster en laat nog 2 minuten rusten onder wat folie. Snijd je vlees in mooie stukken, kruid bij, werk af met wat verse kruiden of olijfolie en zet het bord gewoon in het midden van de tafel.

6. HEB JE JE VLEES GEMARINEERD, DEP HET DAN VOOR HET BAKKEN EEN BEETJE AF MET EEN VEL KEUKENROL.

Zo voorkom je dat de olie op het vuur drupt, met vlammen en aangebrande stukjes tot gevolg. Maak je ribbetjes, gaar ze dan al even voor in de oven. Op die manier krijg je zeer zachte en sappige ribbetjes die je dan maar moet afwerken op de BBQ.

7. KIES VOOR WARME EN KOUDE ZONES OP DE BBQ.

Een plek waar veel gloeiendhete kolen liggen en eentje waar er bijna geen liggen, maar waar het nog steeds warm is. Zo kan je perfect een steak lekker dichtkorsten terwijl je je kip aan de zijkant op het gemak laat garen.

 

Title H2

8. SERVEER ALLES OP MOOIE, GROTE PLATEAUS.

“Het is niet omdat we barbecueën dat je je eten niet mooi kan presenteren.” – Messy Chef Jelle

Een groot plateau met tomaatjes ziet er lekkerder uit dan een gewone witte kom. De regel is dat je de inhoud van de schaal of kom moet kunnen zien als je op je stoel zit. Moeten rechtstaan om te kijken of er nog iets in de kom zit is niet OK.

9. WEES VOORBEREID.

Gebruik een klein bijzettafeltje met plank, keukenrol, peper en zout, olijfolie, een handdoek en wat andere benodigdheden. Da’s echt een meerwaarde, want zo hoef je nooit naar binnen te lopen, en verlies je je gaartijden niet uit het oog.

Title H2

Met deze tips van The Messy Chef Jelle maak je van je BBQ een echte culinaire ervaring. En het allerleukste is natuurlijk dat veel oefenen zéker geen kwaad kan!  Bij BRU® beschouwen we onszelf trouwens als perfecte BBQ-proefkonijnen. Laat die uitnodigingen dus maar komen. Wij zorgen wel voor dat licht bruisend flesje bubbels! 

Title H2

volledig lokale gedekte tafel met theelichtjes
Lokaal
Aan tafel
Koop Belgisch: het recept voor een 100% lokale tafel.
Lokaal
Aan tafel
Lokaal eten en drinken is belangrijk. Maar ook al de rest van je eettafel, kan je lokaal kopen! Ontdek nu het recept voor de ultieme 100% lokale tafel. 
Lees dit artikel
Eettips voor een barbecue met vrienden
Aan tafel
Hoe regel je een lokale barbecue met vrienden?
Aan tafel
Ben je op zoek naar lekkere eettips voor een barbecue met vrienden? Bekijk samen met BRU® welke lokale ingrediënten je op de BBQ kunt leggen.
Lees dit artikel
Met BRU®-mocktails wordt het het een (natuurlijk) bruisende zomer!
Met BRU®-mocktails wordt het het een (natuurlijk) bruisende zomer!
BRU® - Met BRU®-mocktails wordt het het een (natuurlijk) bruisende zomer!
Lees dit artikel
0
BRU® - 10 tips van The BBQ Bastard die van je BBQ een succes maken
BRU® - 10 tips van The BBQ Bastard die van je BBQ een succes maken
Lees dit artikel

Title H2