Title H2

10 tips van The BBQ Bastard die van jou een succesvolle BBQ-expert maken

Title H2

De beste dingen ontstaan natuurlijk… Maar om een BBQ-expert te worden, gaan we toch beter te rade bij een echte BBQ-baas, zoals The BBQ Bastard. En gelukkig deelt hij zijn passie heel graag met ons!  

En da’s maar goed ook, want eigenlijk willen we allemaal wel weten hoe we het optimaal kunnen genieten van perfect gebakken BBQ-lekkers. Een beetje inspiratie opdoen kan dus zéker geen kwaad. Hier zijn alvast 10 geweldige tips!  

Title H2

1. GEDULD IS EEN SCHONE DEUGD

It’s done when it’s done!” – The BBQ Bastard

BBQ is een prachtige techniek waarbij je de tijd neemt om een product te garen boven het vuur. Tijd en geduld zijn de beste ingrediënten voor een goed eindresultaat. Blijft je stuk vlees aan je grill kleven? Geduld! Als het klaar is zal het vlees korsten en vanzelf loskomen van het rooster. En aperitief gerust wat langer. Je steak kan namelijk wat tijd gebruiken om te rusten na het grillen. Zo kunnen de sappen zich herverdelen in het vlees en lopen ze er niet uit bij het aansnijden.

2. LEER JE BBQ KENNEN

BBQ’en is en blijft populair. Er is dus ook een enorm aanbod aan BBQ-toestellen. Erg populair: de gas-BBQ en open grill, terwijl ook de “kettle grill” al jaren geleden zijn intrede deed. De afgelopen jaren kwamen er ook rookovens, kamado’s, vuurschalen… en zelfs pellet-BBQ’s bij. Elk toestel is anders en vraagt zijn eigen aanpak. Informeer je dus goed over je toestel. Want het gebeurt bijvoorbeeld nog al te vaak dat het deksel van een ketel-BBQ blijft openstaan tijdens het grillen. Zonde! Vraag gerust aan andere liefhebbers hoe zij het aanpakken.

Title H2

3. DE VUURDRIEHOEK

Om vuur te maken heb je de drie elementen van de “vuurdriehoek” nodig: brandstof, ontsteking en zuurstof. Over brandstof hebben we het straks. Organische vuurwokkels of een elektrische vuurtang zijn ideale ontstekingsopties om zonder geurtjes of rook aan de slag te kunnen. Maar zuurstof is het belangrijkste voor een goede controle over het vuur. De toevoer ervan regel je met schuifjes. Hoe meer ze openstaan, hoe meer de zuurstof kan circuleren en hoe hoger de temperatuur in je BBQ. Voor lage temperaturen regel je de schuifjes zo dat het vuur zonder opflakkeringen blijft branden. Gebruik je een deksel? Sluit de bovenste ventilatieschuiven dan nooit af. De vuile rook zou blijven hangen en zorgt dan voor een onaangename, bittere smaak.


4. KIES DE JUISTE BRANDSTOF

Ga je voor comfortabel BBQ’en? Dan is een gas- of pellet-BBQ ideaal. Met één draai aan de knop ben je vertrokken. Met een pellet-BBQ kan je bovendien een authentieke rooksmaak bekomen. Hout is geschikt voor wie graag tijd neemt om het vuur te controleren. De gemiddelde BBQ-liefhebber ziet zijn/haar keuze echter beperkt tot briketten of houtskool. Briketten zijn goed voor gerechtjes die langere tijd op lage temperatuur moeten garen, terwijl houtskool perfect is voor het grillen van een stukje vlees of groentjes. Let wel: houtskool is moeilijker te controleren en zal bij druipend vet sneller steekvlammen creëren.

Title H2

5. GEBRUIK JE STRALINGSWARMTE NUTTIG

Elke BBQ-liefhebber spreekt vol passie over de magie van vuur en over de fenomenale smaken die het meegeeft aan je bereidingen. Als je kort grilt op hoge temperatuur creëer je een heerlijke korst, boordevol smaak. Kenners beschrijven dit als de “Maillard-reactie”. Maar als je je product te lang gaart op hoge temperatuur, kan de korst verbranden. Zorg dus voor verschillende warmtezones in je BBQ, met kolen aan één kant. Daar kan je op hoge temperatuur grillen met de stralingswarmte van het vuur (direct grillen). Hou de andere kant vrij om je vlees na te garen, zonder directe stralingswarmte (indirect BBQ’en).

6. BETTER SAFE THAN SORRY

“Je vlees een half uur voor het grillen uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen? Niks van!” – The BBQ Bastard

Wees voorzichtig met adviezen! Zelfs gerenommeerde chefs kunnen wel eens in de fout gaan. Zo is de tip hierboven helemaal fout! Onderzoek heeft immers aangetoond dat de kerntemperatuur in je vlees dan nauwelijks zal stijgen, maar dat bacteriën zich op warme zomerdagen wél volop vermenigvuldigen op je stukje vlees. Laat het dus beter in de koelkast tot je BBQ op temperatuur is. Gebruik dan de “reverse sear”-techniek voor een perfecte garing: rook je steak eerst op lage temperatuur en grill elke kant daarna twee minuten af boven gloeiendhete kolen.

Title H2

7. BOUW SMAKEN OP

Alle typische BBQ-vleessmaken beginnen met een kwalitatief stukje gemarmerd vlees. Daar zit het vet doorheen het vlees verweven, wat zorgt voor een eerste smaaklaag. Kruid daarna je product met peper, zout, marinades en/of kruidenrubs. Een derde laag smaak creëer je op het vuur. Door op lagere temperatuur te garen verbeter je smaak en textuur. Voeg een fijne rooktoets mee aan je bereiding door een paar blokjes hout toe te voegen. Of besprenkel je vlees met appelsap of whisky, om het sappig te houden en een mooie korst te vormen. En wat dacht je van een sticky BBQ-saus, die zich als een lak rondom het vlees gaat hechten. En vergeet ook de side dishes niet! Durf ook hier extra smaken te verkennen, zoals een fris zurige side dish, die een leuke afwisseling vormt met een zoete BBQ-saus.

8. HYDRATEREN

De combinatie van zomerse temperaturen en de hitte van het je BBQ-vuur zullen je al snel dorstig maken. Het bier vloeit dan vaak rijkelijk, om verfrissing te brengen. Vergeet echter niet dat bier een vochtafdrijvende werking heeft. Als je gaat zweten is vocht nochtans belangrijker dan ooit. Hydrateren is dus de boodschap. Regelmatig een glaasje BRU® drinken zal je reputatie echt niet schaden. Bovendien kan je de dag nadien meteen weer aan de slag! Maar hydrateer naast jezelf ook je vlees. Bevochtig het regelmatig met een smaakmaker. Dat zorgt niet alleen voor een gelijkmatige garing, maar ook voor een heerlijke korst.

Title H2

9. METEN IS WETEN

“Je bent heus geen flauwerd als je een kernthermometer gebruikt.” – The BBQ Bastard

Integendeel: meten is weten! Haal die thermometer dus uit de kast en volg de kerntemperatuur van je bereiding nauwkeurig op. Ziet je kip er al gaar uit maar geeft de kernthermometer nog geen 72°C aan? Leg de kip dan even opzij in de indirecte zone van je BBQ, tot de kerntemperatuur hoog genoeg is om de kip veilig te kunnen eten. Want als je met de garing de mist ingaat, schaad je niet alleen je imago, maar vooral de gezondheid van je gasten.

10. GENIET MET MATE

“Zijn we niet allemaal een beetje veel verwend?” – The BBQ Bastard
Wij Belgen hebben een rijke BBQ-geschiedenis, met ware vleesfestijnen. Maar zijn we niet allemaal een beetje verwend als we met een volle maag nog steeds de lekkerste stukken vis en vlees zien passeren? Beetje frustrerend, want genieten is er dan niet echt meer bij… Het mag dus allemaal gerust wat minder. Probeer daarom eens wat leuke side dishes te verzinnen, weg van de klassieke geraspte wortelen en komkommerschijfjes. Je kan je BBQ gerust gebruiken om een volledige maaltijd te creëren, met één of een beperkt aantal stukken vlees. Combineer met een heerlijke salade, gebakken aardappelen of in de kolen gegaarde paprika. Ook leuk: denken in menuvorm! Geef Merguez en Chipolata als hapje, scampi of gerookte zalm als voorgerecht en eindig met overheerlijke ribbetjes. Je kan zelfs een dessert voorzien van op de BBQ. Wedden dat je gasten nog meer zullen genieten? 

Title H2

Geef toe, met deze tips & tricks van The BBQ Bastard bekijk je BBQ’en toch een beetje anders. Nog méér boeiende tips? Die vind je op The BBQ Bastard’s webstek, socials en hieronder! 

Welke BBQ kiezen? 
De juiste briketten 
Houtskool 
Je BBQ opstarten 
Indirect grillen 
Stralingswarmte 

Title H2

Title H2

Eettips voor een barbecue met vrienden
Aan tafel
Hoe regel je een lokale barbecue met vrienden?
Aan tafel
Ben je op zoek naar lekkere eettips voor een barbecue met vrienden? Bekijk samen met BRU® welke lokale ingrediënten je op de BBQ kunt leggen.
seizoensgroenten en fruit op een lokale markt
Lokaal
10 tips om lokaal te consumeren
Lokaal
Wil jij een echte locavoor worden? Ontdek onze 10 tips om in België lokaal te kopen, om meer lokaal én duurzaam te eten, drinken en leven.
Met BRU®-mocktails wordt het het een (natuurlijk) bruisende zomer!
Met BRU®-mocktails wordt het het een (natuurlijk) bruisende zomer!
BRU® - Met BRU®-mocktails wordt het het een (natuurlijk) bruisende zomer!
0
BRU® - 9 tips voor een geslaagde barbecue mét side dishes
BRU® - 9 tips voor een geslaagde barbecue mét side dishes