Restaurant van de maand: Vier

Restaurant van de maand: Vier

Title H2

Voor chef Bas Ghyselen en zaalverantwoordelijke An Van Ammel is ‘ViEr’ het avontuur van hun leven. Het koppel heeft een gedeelde liefde en passie voor de horeca… én voor mekaar. In 2019 openden ze samen restaurant ‘ViEr’ in hartje Kortrijk en vanaf maart 2023 vind je ze op dezelfde site, maar op een ruimere locatie. Daar vindt het duo zichzelf elke dag opnieuw uit in een keuken vol pure, lokale producten. Tijd voor een tripje naar Kortrijk, dus, waar Bas ons te woord staat. 
 
“Werken met zo weinig mogelijk verpakkingsafval reduceert je ecologische voetafdruk én je hebt veel meer zicht op de kwaliteit die je biedt.”
- Bas Ghyselen 
 

Kortrijk… de voormalige Sint-Vincentiuskliniek in het Begijnhofpark… Hoe kwamen jullie hier terecht?  

Ja, dit is een speciale plek, midden in de stad, maar weg van de auto’s. De Sint-Vincentius-site is een oude bejaarden- en ziekenhuissite, die de stad Kortrijk aan het ontwikkelen is. Het wordt een bruisende plek in de stad, met een bar, ateliers en allerlei kleinschalige projecten. Voor ons was dat een mooie kans om met beperkte middelen iets op te starten. En vier jaar later kunnen we op dezelfde site een wat groter project uit de grond stampen, met de mogelijkheid om later nog uit te breiden. 

Jullie zijn in 2019 begonnen met 20 couverts.  

Ja, we begonnen liever klein, om dan te kunnen groeien. Dat geeft je ook de kans om geduldig te wachten tot je de perfecte medewerkers vindt. We houden dan liever een tijd halt bij 30 couverts in plaats van te snel door te groeien naar 40. Kwaliteit boven kwantiteit, dus.

Title H2


Waar komt de naam ViEr vandaan?
 

 “ViEr” is West-Vlaams voor “vuur”. We werken namelijk best veel op een houtskoolvuur. Maar ook het werkwoord “vieren” speelt natuurlijk een rol. En we hebben elke dag een menu met keuze uit vier voorgerechten, vier hoofschotels en vier desserts. 

Title H2

Aha, het principe van “ViEr”. Hebben jullie nog meer culinaire principes?  

Absoluut. We gaan voor lokale en pure producten en werken met zo weinig mogelijk verpakkingsafval. Hier vind je bijvoorbeeld geen vacuüm verpakte producten. We verwerken ons vlees en onze vis helemaal zelf. Door zonder verpakkingsafval te werken houden we onze ecologische voetafdruk klein. Da’s goed voor de duurzaamheid én je hebt veel meer zicht op de kwaliteit die je aan tafel brengt. 

Hoe omschrijf je jullie keuken? 

Er zitten gastronomische elementen in onze keuken, want je hebt toch bepaalde technieken en vaardigheden nodig om te doen wat we doen. Maar tegelijkertijd heerst er een losse sfeer. Net wat we graag hebben. Pure producten ... niet te veel poespas… heel veel smaak. We “ViEren” het leven! 


Hoe zit het met jullie menu? Wisselen jullie vaak? 
 

Ons menu is helemaal afhankelijk van het aanbod van de dag. Als onze visboer vindt dat hij ons op een bepaalde dag enkel topkwaliteit kan leveren als hij ons een ándere vis bezorgt dan wat we besteld hebben, dan kan dat. Zo blijft de kwaliteit gegarandeerd. Maar het gevolg is natuurlijk wel dat we het menu die dag aanpassen. 


Op jullie site staan ook leuke foto’s uit een moes/groententuin. Hoe werkt dat juist?
 

Dat is “De Poort”, een initiatief van het Kortrijkse OCMW. Het is een groententuin, waar groenten, kruiden en fruit verbouwd worden door mensen die zo de kans krijgen om weer deel te nemen aan de maatschappij. Een mooi initiatief, en een plek waar we ’s zomers bijna dagelijks langsgaan om te oogsten wat we op dat moment kunnen gebruiken. We vragen daar ook regelmatig om bepaalde groentjes voor ons te kweken. Het is echt een prima samenwerking. En het is geweldig om bijna elke dag te kunnen observeren, plukken, proeven en oogsten. Heel tof. 

 

Restaurant ViEr   https://www.vierkortrijk.be/nl   Begijnhofpark,  8500 Kortrijk  +32 468 57 70 09 

Is dat lokale ook de reden waarom jullie voor BRU® gekozen hebben?  

Inderdaad. Je ziet dat we al onze producten en ingrediënten zo dicht mogelijk bij huis halen. Er komen bijvoorbeeld enkel Europese wijnen op onze tafels. En als water kozen we voor BRU®, omdat het een natuurlijk bruiswater is van bij ons, met een heel mooie kwaliteit. En net als wij, zet ook BRU® zich in om zijn voetafdruk klein te houden. Dat waarderen we.  

“Eet lokaal. Drink lokaal.” is dus helemaal jullie ding… 
 
Ja, helemaal BRU® en helemaal ViEr. 

Fantastisch. En nu we toch een hongertje krijgen: hebben jullie een ‘signature dish’? 

Onze “Catch of the Day”. Da’s de vis van de dag, die ik graag in zijn geheel klaarmaak op de barbecue, in een stoomschaal. Een stoomproces met een deksel, waardoor je een mix krijgt van een haringbereiding, aangevuld met houtskoolsmaken en kruiden. 

Lekkerr! Laatste woordje?  

We zitten met wat vertraging op onze verbouwingen, maar vanaf maart 2023 komt het helemaal goed. Hou onze website in de gaten. En: binnen een jaar kijken we uit op een nieuw park dat de stad aan het aanleggen is!  

Dat zijn mooie (voor)uitzichten. Succes ermee! 

Title H2

Wil je dit restaurant graag zelf ontdekken? Surf dan naar https://www.vierkortrijk.be/nl  

Vier - Begijnhofpark, 8500 Kortrijk 

+32 468 57 70 09
 

Lees dit artikel

Restaurant NOU
BRU® - Mathis Lambert : welkom in het hier en NOU.
BRU® - Tijdens deze februarimaand ging BRU® op bezoek bij Mathis Lambert, chef-kok van restaurant NOU in Doornik. Ontdek ons radicale, lokale interview.
Lees dit artikel

Ontdek de andere artikels