Ontdek 10 tips om lokaal te consumeren
Ontdek 10 tips om lokaal te consumeren
Title H2
1. Herken seizoensgroenten en -fruit
Dit vormt eigenlijk zowat de basis van lokaal consumeren. Supermarkten hebben er ons aan laten wennen dat alles altijd en overal te verkrijgen is. Tomaten in maart, aubergines in december, aardbeien rond Kerstmis... Als we echter duurzaam willen winkelen, is het een must om te weten wát hier groeit én in welk seizoen. Onze seizoenskalender voor lokale groenten en fruit helpt je hierbij. Je kunt ‘m uit het hoofd leren, op je koelkast plakken of bij je boodschappenlijstje bewaren.
2. Bezoek lokale boerenmarkten
Wil je echt 100% lokaal kopen? Koop dan rechtstreeks bij de producent. Veel gemeenten organiseren wekelijks markten, waar je lokale producenten kunt ontmoeten. Pas echter op voor groothandels, deze kan je herkennen aan kraampjes die overladen zijn met exotische groenten en fruit buiten het seizoen. Als je twijfelt, aarzel dan niet om de herkomst van de producten te vragen alvorens ze te kopen.
Title H2
3. Geef de voorkeur aan Belgische merken
Lokaal consumeren betekent ook de Belgische economie steunen en onze know-how tentoonstellen. Waarom ketchup kopen van een multinational als je de heerlijke Belgische ketchup van Brussels Ketjep kunt kopen? Waarom voor Aziatische honing kiezen als onze Belgische imkers zoveel talent en passie hebben? Waarom zou je Frans of Italiaans bruiswater drinken, als je net zo gemakkelijk Belgisch bruiswater BRU® kunt vinden? Je zal snel ontdekken dat Belgisch kopen betekenis geeft aan je aankopen.
4. Ga eten in restaurants die lokale producten gebruiken
Een avondje uit? Ook dat kan lokaal! Veel restaurants bieden gastronomische gerechten op basis van lokale producten. In Brussel kan je deze restaurants herkennen aan het Good Food-label. Sinds 2021 beloont de beroemde MICHELIN-gids ook gastronomische restaurants met een duurzame en lokale aanpak. Ontdek de BRU®-restaurants die dit jaar een groene MICHELIN-ster hebben gekregen.
Title H2
5. Ga op zoek naar de oorsprong van producten
Over het algemeen staat de herkomst van groenten en fruit op het label of de verpakking. Maar hoe zit het met bewerkte producten? Groeiden de vruchten van een Belgische confituur echt in België, of werden ze enkel in België verwerkt? Het is niet altijd eenvoudig deze zaken te achterhalen. Om je het wat makkelijker te maken, is er het Belgisch biogarantielabel. Dit label garandeert een biologisch, Belgisch product en een eerlijke prijs voor de boer. Of ga simpelweg naar een winkel die enkel lokale producten verkoopt, dan ben je 100% zeker van je stuk.
6. Doe je boodschappen bij lokale (web)winkels
Als je niet wilt verdwalen in de schappen op zoek naar de oorsprong op etiketten, je niet wil afvragen of het een groente van dit seizoen is en je zeker wil zijn dat de lokale producent goed betaald wordt, ga dan naar een winkel die enkel lokale producten verkoopt. Zo ben je er 100% zeker van dat je Belgisch koopt. Bestel je liever online? Dat kan ook! Bij initiatieven als Boeren & Buren kan je terecht voor 100% lokale bestellingen of maaltijdboxen.
7. Blijf trouw aan je goede gewoonten
Heb je al een deel van onze adviezen in je dagelijks leven toegepast? Super! Maar wat met kerst, uit eten gaan en barbecues bij de buren? Probeer je goede gewoonten vol te houden. Je kan elk soort evenement lokaal invullen. Inspiratie nodig? Ontdek onze verschillende blogs waar je o.a. tips vindt voor een 100% lokale barbecue!
Title H2
8. Ga een stap verder: shop lokaal
Lokaal winkelen stopt niet bij fruit, groenten, vleeswaren en kazen. Je kan deze filosofie ook uitbreiden naar andere producten. Beginnen doen we bij de drankjes. Het klopt dat we vaak denken aan lokaal eten, maar heb je er al aan gedacht om lokaal te drinken? En wat dacht je van ‘n 100% lokaal gedecoreerde tafel? En dan is er natuurlijk nog de mode, decoratie, kunst, wellness, vrijetijdsbesteding... Binnen al deze domeinen kan je kiezen voor lokale opties bij ikkoopbelgisch.be!
9. Beleef een vakantie in België
Of het nu voor een weekend, een paar dagen of twee weken is; wanneer je aan vakantie denkt, durf je wel eens instant aan het buitenland te denken. Maar ken je de schatten op onze eigen bodem al? België is mooi en gevarieerd. Een weekendje kajakken in de Ardennen, een weekje naar zee, een citytrip naar Hasselt, een kasteel bezoeken in Bouillon of de transparante kerk van Looz bewonderen bij zonsondergang... Al dat moois, en dat allemaal binnen onze landsgrenzen! Wat als je dit weekend nu eens begon met een gastronomische wandeling in de Belgische Ardennen?
Title H2
10. Hou het leuk
Lokaal consumeren moet plezant blijven. Ga op zoek naar nieuwe lokale winkels, producenten, merken, plaatsen of producten en deel deze ontdekkingen met iedereen die het horen wil. Lokaal consumeren mag echter in geen geval een opgave worden. Ga dus stap voor stap en volgens je eigen tempo. Je hoeft heus niet te stoppen met het eten van mosselen uit de Noordzee omdat je in de Ardennen woont en laat gerust die Ardeense forel nog smaken, zelfs al woon je aan de kust...
Locavoor of locafiel, welk woord ons ook definieert, uiteindelijk zijn we maar één ding: liefhebbers van goede producten.