Onze lokale recepten
Jelle, 'The Messy Chef', deelt een aantal creatieve ideeën met ons om met regionale producten een heerlijk feestmenu te creëren dat 100% lokaal is.
Lamskroon met geroosterde butternut, noten en rozemarijnsaus
Lamskroon is ideaal aan de feesttafel. Combineer hem met butternut en noten die je in eigen streek vindt. Met dit heerlijke gerecht verwarm je alle hartjes aan tafel.
Voor 2 personen heb je nodig:
  • - 1 kroon van lamsvlees (500 g)
    - ½ butternut
    - 2 takjes rozemarijn
    - 1 wortel
    - 1 ui
    - 1 selder
    - 1 teen knoflook
    - 1 soeplepel koude ongezouten boerenboter
    - 3 soeplepel balsamico-azijn
  • - 200 ml kalfsbouillon (of gevogeltebouillon)
    - 50 g walnoten
    - Een beetje olijfolie
    - Boter
    - Een paar takken waterkers
    - Materiaal: bakpapier
  • 1.
    Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de butternut horizontaal doormidden. Verwijder de zaadlijsten en snijd de helft van de butternut in dunne plakjes. Je hoeft de butternut niet te schillen. Leg de plakjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Kruid met zout en peper en vet in met wat olijfolie.
    2.
    Bak de butternut in 20-25 minuten goudbruin. De baktijd is afhankelijk van de dikte van je plakjes.
    3.
    Haal de lamskroon minimaal een half uur van tevoren uit de koelkast. Breng op smaak met peper en zout.
    4.
    Smelt de boter in een pan en bak het vlees aan beide kanten bruin. Gebruik bij voorkeur geen pan met antiaanbaklaag. De sappen die aan de bodem blijven kleven zijn belangrijk voor de saus.
    5.
    Heeft de lamskroon een mooie korst? Plaats hem dan in een ovenschaal, samen met een takje rozemarijn. Bak de lamskroon 10-15 minuten in de oven. Laat dan 5 minuten buiten de oven staan.
    6.
    Snijd de selder, wortel, ui en knoflook in hele kleine blokjes.
    7.
    Neem de pan waarin je het lamsvlees hebt gebakken. Verwijder het teveel aan vet. Voeg een beetje boter toe. Bak de groenten in de pan minimaal 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg een takje rozemarijn toe en blus af met de balsamicoazijn. Voeg de kalfsbouillon toe en laat op laag vuur inkoken tot op de helft van het volume.
    8.
    Giet de saus door een fijn vergiet. Voeg het vocht uit de ovenschaal toe en roer de koude boter erdoor om een dikke saus te bekomen.
    9.
    Hak de noten fijn.
    10.
    Rooster de noten ongeveer 5 minuten in een droge pan.
    11.
    Schik de borden en werk af met een paar takjes waterkers.
    Wist je dat BRU® een laag zoutgehalte heeft? Daardoor verandert het de smaken van gerechten niet. Da's ideaal om deze heerlijke lamskroon helemaal tot zijn recht te laten komen!
    Ontdek de andere lokale recepten
    Ontdek ook onze natuurlijke DIY's