Gastronomisch weekend in de Belgische Ardennen

Gastronomisch weekend in de Belgische Ardennen
De laatste tijd hebben we maar één verlangen: onze geest leegmaken! We stellen daarom voor om de natuur en de gastronomie in Wallonië te combineren met een gastronomische wandeling om lokaal eten en lokale producenten te ontdekken.

Stoumont, waar het allemaal begint

Stoumont, waar het allemaal begint

Weet jij waar het van nature bruisende BRU® water ontspringt? In een prachtige groene omgeving in het hart van de Belgische Ardennen: Parc naturel des Sources, dat zich uitstrekt over de gemeenten Spa en Stoumont. Voor je je wandelschoenen aantrekt of op je mountainbike stapt, ontdek hoe wij actief deelnemen aan de bescherming van deze unieke natuurlijke plek. Dit is hét moment om er de paden te bewandelen, de beekjes over te steken, de goede frisse lucht in te ademen en vooral te genieten van de lokale producenten die we op onze route zullen ontmoeten. 
 
Eerste stop: de Zuivelboerderij Bierleux

Vertrek vanuit Stoumont en rij in zuidwestelijke richting naar de boerderij van Bierleux waar Marie Dogne, een jonge producent, ons verrast met haar kazen van geiten- en koemelk. Koop lokaal!  Op zaterdag is de boerderij tussen 9.30 uur en 12.00 uur geopend om de heerlijke streekproducten van Marie op te halen: verse geitenkaasjes, plattekaas, Tomme kaas… maar ook yoghurt van geiten- of koemelk en artisanale ijsjes!

Kaas van een lokale producent in de Ardennen Kaas van een lokale producent in de Ardennen

Tweede stop: Li Binamé pourcê

Tweede stop: Li Binamé pourcê

We rijden verder naar het zuiden, richting Trois-Ponts, waar de varkenshouderij van Cécile en Bernard is gevestigd. Ze maken er een punt van om het milieu, het land en het welzijn van de dieren te respecteren én een lokaal kwaliteitsproduct te produceren. De slagerij op de boerderij biedt elke zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur vers vlees en vleeswaren aan. Deze tussenstop zorgt ervoor dat je straks als je thuiskomt genoeg mee hebt om gezellig te tafelen. 
 
Derde stop: de Brasserie de la Lienne

We eindigen de dag in Lierneux, waar we onze dorst lessen met een lekker biertje van de Brasserie de la Lienne, een artisanale microbrouwerij opgericht in 2013 door broer en zus, Nicolas en Mélissa Résimont. Hun lokale productie - Lienne Blonde, Brune ou Noire, Grandgousier, een licht en verfrissend blond bier, evenals enkele limited editions - wachten op je in hun winkel die op zaterdag open is van 16.30 uur tot 18.00 uur.

Bier van lokale producent in Ardennen Bier van lokale producent in Ardennen

Een begeleide reisroute met de non-profitorganisatie Le Fagotin

Een begeleide reisroute met de non-profitorganisatie Le Fagotin

Volg je liever een reeds uitgestippelde route? Geen probleem! De non-profitorganisatie Le Fagotin biedt prachtige ezelritten aan in het Parc naturel des Sources. Je krijgt een gedetailleerde kaart, uitleg van een begeleider en kan daarna op eigen houtje op pad met je viervoeter. Een toffe activiteit om te doen met vrienden of familie. Voor de avonturiers en fijnproevers organiseren ze ook meerdaagse trips van 2 tot 5 dagen waarbij je stopt bij de lokale producenten van het natuurpark. Meer info vind je hier
 
Een idyllisch verblijf verder in de Ardennen

Hebben deze gastronomische wandelingen ervoor gezorgd dat je je nog meer wilt onderdompelen in het hart van de Ardennen? Je droomt van een moment van intense ontspanning in een betoverende omgeving, een ideale plek om je batterijen op te laden... Ga dan naar Martelange aan de grens met het Groothertogdom Luxemburg voor een romantisch uitje in een gezellige cabin. Met de Nutchel Cabins logeer je in een mooi huisje midden in de natuur, met een grote erker om van het spectaculaire uitzicht te genieten. En misschien zelfs van een Scandinavisch buitenbad! Daarnaast bieden ze heerlijke ontbijtmanden aan met lokaal en ambachtelijk eten en, voor een gezellige maaltijd, barbecuemanden van de plaatselijke slager. Meer info vind je hier.  
 
We hopen dat je ervan zal genieten om lokale gastronomie te ontdekken. Lokaal kopen was nog nooit zo belangrijk en BRU® ondersteunt 100% lokale voeding. We zien je snel om samen andere parels van de gastronomie in Wallonië te ontdekken!

Om alle wandelingen en lokale producenten van het Parc naturel des Sources te ontdekken, kan je hun website bezoeken.

Gezellig ontbijt met lokale producten Gezellig ontbijt met lokale producten

Ontdek de andere artikels

wit bord met gastronomische maaltijd aan tafel in een chique restaurant
Gastronomie
Wat is de MICHELIN groene ster? Wie is ermee beloond?
Gastronomie
Lokaal en verantwoord eten en drinken is belangrijk. Dat bewijzen deze BRU® restaurants, die een MICHELIN groene ster kregen. Ontdek hier welke dat zijn.
Lees het artikel
Christophe Hardiquest in de keuken van zijn restaurant Bon-bon
Lokaal
Gastronomie
BRU®, even lokaal als je favoriete lokale gerechten.
Lokaal
Gastronomie
Eet lokaal, maar drink ook lokaal. Benieuwd wat BRU® even lokaal maakt als je favoriete lokale gerechten? Ontdek het hier.
Lees het artikel