Title H2

Restaurant van de maand: Winery

Winery: ’Levende wijnen’ voor levensgenieters

Title H2

Winery is niet alleen een trendy wijnbar mét winkel in de Dansaert-wijk, maar ook een bistronomisch restaurant in het centrum van Watermaal-Bosvoorde. En je hebt geluk, want deze maand gaan álle Winery-deuren voor je open. Wijnbar, wijnkelder, keuken… Je bent overal van harte welkom!  Klaar voor een fijne proeverij? Anne Boulord, de gastvrouw, neemt ons mee door dit mekka van lekker eten en drinken.
 
“Je weet dat je iedereen verrast hebt als je alle ogen wagenwijd open ziet gaan en overal “Wow!” en “Mmm!” hoort…”
Anne Boulord
 
Winery Bosvoorde viert volgend jaar zijn 20e verjaardag. Destijds was het één van de eerste wijnwinkels en -bars die Brusselaars liet kennismaken met natuurlijke, ‘levende’ wijnen. Levende wijnen worden geproduceerd met een absoluut minimum aan chemicaliën en additieven. De productie van deze wijnen is in de loop van de tijd enorm geëvolueerd. Het resultaat: uitstekend ge(s)maakte wijnen voor fijnproevers. Extra troef van Winery Bosvoorde: de bistronomische keuken, onder leiding van onderlegde chef-kok Benoît Bodivit.

Title H2

Kom je naar Winery om te wijn te proeven, iets te eten... of beide?

A.B.: "Onze klantenkring is even hybride als onze eigen identiteit. Rond 11 uur komen mensen voor een aperitief, dat vaak overgaat in een zakenlunch. Om 15.00 uur zien we wijnkenners opduiken, om goede flessen wijn te kopen. We kunnen hen heel eerlijke prijzen bieden omdat we rechtstreeks met de wijnboeren werken, zonder tussenpersonen. Om 17.00 uur verwelkomen we mensen die samen genieten van een ‘afterwork’ en om 20.00 uur komen de gasten voor een gastronomisch diner. De diversiteit van ons aanbod betekent dat je op veel verschillende manieren kunt genieten en proeven van onze wijnen. Vroeger kwamen mensen hier voor een drankje en bleven ze voor het eten, terwijl men nu ook speciaal voor de keuken van onze chef komt..."

Leuk! Wat maakt van Winery Bosvoorde zo’n grand cru van de Brusselse bistronomie?

A.B.: "Da’s heel simpel: onze Bretoense chef Benoît Bodivit! Hij werkte in Michelin-sterrenrestaurants in Frankrijk, maar ook in de Villa Lorraine van Yves Mattagne. En ook in Australië deed hij veel keukenervaring op. Sinds 2021 staat hij aan het roer in de keuken van Winery Bosvoorde. Benoît is een jonge chef, die een ‘oldschool’ opleiding kreeg. Hij beheerst zijn techniek op een heel rechtlijnige manier, maar hij durft zijn eigen keuken ook beïnvloeden met een gedurfde ingrediëntenmix. Benoîts keuken is heel geïnspireerd, persoonlijk en herkenbaar, maar niet opzichtig. De porties zijn royaal, want we willen het de iedereen echt naar de zin maken."

Title H2

Gaan jullie gerechten en wijnen altijd perfect samen?

A.B.: "Telkens het menu verandert, brieft de chef de sommelier, zodat die de wijnen kan afstemmen op de gerechten. We begeleiden onze klanten heel graag: zo laten we hen de wijn altijd proeven. Er zijn wijnen die ik ‘educatief’ zou durven noemen, en die een eerste ontdekking kunnen zijn. Die leiden dan tot meer specifieke proeverijen van specialiteiten zoals ‘oranje wijn’ of gastronomische champagnes. Het combineren van gerechten en wijn is dus een echte opdracht. We willen een dialoog tot stand brengen tussen beiden, waarbij we ook rekening houden met de verwachtingen van onze klanten."

Wat moet je klanten bijblijven als ze bij Winery buiten stappen?

A.B.: "Ik heb heel goed gegeten en gedronken en ik ben meer dan verzadigd! Winery is echt een plek voor fijnproevers. Een plek om te genieten, te delen en te ontdekken. Onze kwaliteit vind je in je glas en op je bord, maar we doen niet mee met de ietwat stoffige sfeer van gastronomische restaurants. Je weet dat je iedereen verrast hebt als je alle ogen wagenwijd open ziet gaan en overal “wow!” en “mmm!” hoort…”

Title H2

Bij Winery kan je je dus ook laten verrassen door het gamma levende, natuurlijke wijnen. Misschien proefde je een paar jaar geleden al eens zo’n wijn en was je toen niet echt onder de indruk… Wees gerust, vandaag kan je bij Winery onder meer een prachtige, heel evenwichtige en goed gestructureerde Syrah ontdekken met zijdezachte tannines. Frappant: deze levende wijn lijkt heel erg op een klassieke Syrah, zoals die 15 jaar geleden geproduceerd werd door een aantal wijndomeinen.

Op het menu vind je regelmatig verrassingen. Zo biedt Winery je naast traditionele gerechten en tapas 's avonds ook tapas van de chef aan, zoals oesters met een granita.

Welke plaats krijgt BRU® aan jullie tafels?

A.B.: "Omwille van zijn neutrale smaak speelt BRU® een essentiële gastronomische rol. Het water wekt de eetlust op, maar het reinigt ook de smaakpapillen. Dat is belangrijk als je van elke smaak wilt genieten als je een gerecht proeft dat met veel zin voor detail is uitgewerkt. BRU® zorgt ook voor een optimaal smaakgevoel bij de overgang tussen de verschillende gangen, bijvoorbeeld tussen amuse en voorgerecht. En na uitgesproken smaken zoals vis of eieren reinigt BRU® het gehemelte en bereidt het je smaakpapillen voor op het volgende gerecht, zoals het dessert. En natuurlijk staan we ook voor een verantwoord drinkbeleid. Het water van BRU® is dan de ideale aanvulling op de wijn die we aanbieden aan tafel. Zo geniet iedereen optimaal, op een verantwoorde manier.


Title H2

Laten jullie je inspireren door “Eet lokaal. Drink lokaal.”?

A.B.: "Het lokale, de seizoensgebondenheid en het beperken van voedselverspilling zijn 3 assen die die ons nauw aan het hart liggen. Toegegeven, het is niet altijd makkelijk om ze te implementeren in onze hoofdstad. Vooral het lokale blijft een uitdaging. Daarom is het goed dat er bevoorradingslijnen worden georganiseerd om de levering van producten uit Wallonië en Vlaanderen aan Brussel te vergemakkelijken. Het is duidelijk een langetermijnengagement, maar 2024 ziet er op dat vlak echt veelbelovend uit. Voor zuivel- en bakkerijproducten werken we al op lokaal niveau en ons doel is om nog verder te gaan in die richting. Daarom ook geven we de voorkeur aan lokaal water zoals BRU©. En voor onze wijnen hebben we veel expertise in Frankrijk, waardoor we dus vooral Franse wijnen aanbieden. Maar we kijken ook naar Belgische wijnen, want er gebeuren hele mooie dingen in de Belgische wijngaarden, zoals op het Château de Bousval. En de vraag naar Belgische wijnen wordt alsmaar groter!”

 

Geen twijfel mogelijk, Winery is Anne Boulords absolute passie. We wensen haar én Winery een fantastische 20ste verjaardag toe, met nog vele jaren van gedeeld plezier. Want net als goede wijn gaat Winery alleen nog maar beter worden met de tijd. Proost!

 

Dank je wel, Anne!

Title H2

Title H2

0
BRU® - Restaurant van de maand: Canapé
Voor wie houdt van lekker aperitieven, is er nu de nieuwe hotspot Canapé in Tervuren. Niet zomaar een restaurant maar een uniek apero-concept dat een nieuwe draai geeft aan het typische aperitiefmoment. Topchef Jeroen De Pauw legt ons uit wat Canapé zo uniek maakt.
Lees dit artikel
0
Een geslaagde kaas- en wijnavond met BRU® en @fouettmagic
Bij élke kaas vind je een perfecte wijn... En in het midden? Daar staat BRU®, natuurlijk!
Lees dit artikel
0
BRU® - Restaurant van de maand: Mil & Zim
Dit najaar trekken we naar Waremme, naar wijnbar Mil & Zim, waar we kennismaken met de sprankelende eigenaar François Fagnoule. François is een wijnliefhebber met een behoorlijk atypische achtergrond. Hij aarzelde niet om zijn leven op zijn kop te zetten om ons de mooiste flessen wijn te laten ontdekken. Neem alvast een glas, hier komt zijn verhaal!
Lees dit artikel
0
BRU® - 4 trendy wijnbars
Bezoek deze 4 trendy wijnbars, waar je chefs vindt, die hun eigen creativiteit combineren met die van de sommelier, om samen een heerlijk menu voor te stellen.
Lees dit artikel