Restaurant van de maand: Mil & Zim

Restaurant van de maand: Mil & Zim
Mil & Zim: rood, wit, mousserend en zelfs oranje... hier zijn alle wijnen toegestaan! 

Title H2

Dit najaar trekken we naar Waremme, naar wijnbar Mil & Zim, waar we kennismaken met de sprankelende eigenaar François Fagnoule. François is een wijnliefhebber met een behoorlijk atypische achtergrond. Hij aarzelde niet om zijn leven op zijn kop te zetten om ons de mooiste flessen wijn te laten ontdekken. Neem alvast een glas, hier komt zijn verhaal! 

"Een basisregel bij Mil & Zim: als je een wijn kiest, proef je hem vooraleer je hem geserveerd krijgt. 
François Fagnoule

Title H2

Mil & Zim, da’s een echt heen-en-weerverhaal. Francis Fagnoule volgde eerst studies handelsingenieur in Namen en was daarna 13 jaar informaticus. Maar hij is ook een fervent wijnliefhebber. Dus besloot hij avondlessen te gaan volgen om sommelier te worden. Hij studeerde vier jaar lang aan het CEFOR in Namen en had de smaak zó te pakken (pun intended), dat op een dag in juni 2021... Mil & Zim werd geboren! Het is een warme en gezellige plek, waar wijn centraal staat, en waar je met vrienden in de zithoek of rond een heus wijnvat terecht kunt voor een heerlijk glas.

Wat is Mil & Zim nu eigenlijk? Een wijnwinkel of een wijnbar? 

F.F.: "Hier kan je op elk moment van de dag een fles wijn kopen. Je kan ’m meenemen, maar je kan ’m ook hier ter plaatse opdrinken. Het concept bestaat er dus in om zowel een “meeneem”-wijnkelder te hebben als om ter plekke te kunnen genieten van de selectie van de dag. Omdat ik trouwe klanten heb, verandert de wijnkaart van week tot week, zodat ze steeds nieuwe wijnen kunnen ontdekken.” 

En over wijn gesproken, de selectie van Mil & Zim is uitsluitend Europees. Franse, Italiaanse, Duitse, Oostenrijkse, maar ook lokale Belgische wijnen, zoals de wijnen van Château de Bousval in Waals-Brabant en die van Aldeneyck in Limburg, of de iets bekendere wijnen van  Chant d'Éole en Ruffus. 

Title H2

Maar dat is niet alles. Bij Mil & Zim kan er ook gegeten worden, vertelt François. Daarvoor rekent hij op zijn drie medewerkers, waaronder een kok in de keuken. 

F.F.: "We maken risotto's, verse pasta... Het idee is om gerechtjes te knabbelen en te delen, zoals bij tapas. Alles is hier zelfgemaakt, zelfs de sauzen! We presenteren een lokaal menu dat de seizoenen volgt: pasta met asperges in het voorjaar, zelfgemaakte tartiflette in december... De meeste van onze producten zijn lokaal: het brood komt bijvoorbeeld van bakkerij Goffin en het vlees voor onze gestoofde pasta – toch een beetje ons signatuurgerecht – komt van de buurtslager.” 

Je vindt lokale smaken dus zowel in je glas als op je bord. En natuurlijk is er ook het water van BRU®.  

F.F.: "Ik laat mensen liever een lokale wijn ontdekken dan bijvoorbeeld een Argentijnse. En met BRU® kies ik ook voor een Belgisch, gastronomisch water. De plaats van water tijdens een wijnproeverij is immers essentieel: het is een neutrale drank, die je naar believen kunt innemen zonder dat je perceptie van de wijn verandert. Verder is water natuurlijk uitstekend voor de hydratatie. En: drinken doe je met verstand, ook al zijn we een drankgelegenheid.  

Title H2

En wat als ik nu echt niets van wijn afweet? Is dat een probleem? 

F.F.: "Helemaal niet! Bij Mil & Zim zijn we er om je te helpen en te begeleiden. We vragen je waarvan je houdt: van een rode, een witte, bubbels tot zelfs oranje wijn (een gemacereerde witte wijn)... en we proberen je smaak te identificeren. En in functie daarvan stellen we je voor om één of twee wijnen te proeven. Proeven gebeurt altijd met een scheut wijn in het glas, niet met een vol glas. Zo kan je proeven en, als de wijn je niet bevalt, een andere wijn kiezen. Da’s een basisregel bij Mil & Zim: als je een wijn kiest, proef je hem eerst. Enkel als hij je bevalt krijg je hem ook geserveerd. Want een wijn niet lekker vinden, dat kan, he.” 

Je hebt het vast begrepen: het is de bedoeling dat je je amuseert en een fijne tijd beleeft. En zoals het een goede sommelier betaamt, geeft François ons een paar tips voor het proeven. 

F.F.: "Je kunt wijnen mengen, maar je moet voorzichtig zijn met de volgorde van die wijnen. We raden altijd aan om op verschillende punten naar een crescendo te gaan: sterkte, alcohol, suikergehalte... We raden af om eerst een glas zoete wijn te drinken. Je loopt dan namelijk het risico om onze smaakpapillen vanaf het begin van de proeverij te verzadigen.” 

 

Title H2

Welke Belgische wijn zou je aanbevelen? 

F.F.: "Mijn favoriete domein is het Château de Bousva, met de Cuvée Gouttes d'O, een witte wijn van de chardonnaydruif. Het is een domein dat zichzelf de middelen geeft om goed te kunnen werken. Het werkt ook biodynamisch, wat wil zeggen dat het niet alleen bio werkt, maar dat het zelfs nog strikter is als het gaat om de eigen kwaliteit. De Cuvée Gouttes d'O is een wijn met veel pit, mede dankzij zijn mineraliteit en frisheid. Ik beveel hem echt aan bij schaal- en schelpdieren.” 

...en voor een kaas- & wijnavond? 

F.F.: "Er zijn twee stromingen: je bent voor rood of je bent voor wit. Nu, bij het proeven van kaas is het moeilijk om een wijn te vinden die perfect past bij álle kazen. Logisch: in werkelijkheid verdient elke kaas eigenlijk zijn eigen wijn. Ga in ieder geval bij voorkeur voor rode wijnen die eerder fruitig en licht zijn, zoals een Beaujolais of een wijn uit de Savoie. En persoonlijk heb ik een voorkeur voor witte wijnen en in het bijzonder voor wijnen uit de Jura. Ik ben ook fan van het druivenras Savagnin, omdat het frisheid en vrij krachtige aroma's toevoegt. Maar, ongeacht de gekozen wijn, is het de bedoeling om te genieten van álle smaken en aroma's van beide producten, om ze zo op hun échte waarde te kunnen proeven.” 

Title H2

Het laatste woord is voor BRU®. Wat denk je van "Eet lokaal. Drink lokaal"? 

F.F.: "In de huidige economische en ecologische context is het vanzelfsprekend dat we voor lokaal gaan. Het heeft geen zin om eten en drinken van de andere kant van de wereld te transporteren. Bovendien promoot ik graag producten die van dichtbij komen en die soms niet altijd even bekend zijn. We zijn hier in Europa, in de bakermat van de wijn, en alle goede producten zijn hier al aanwezig!” 

Eén ding is zeker, François Fagnoule heeft ons dorstig gemaakt met al zijn adviezen. We kijken nú al uit naar ons volgende ommetje naar Waremme, voor een heerlijk glas wijn... of misschien wel twee! 

Bedankt François! 

 

Title H2

Wil je dit restaurant graag zelf ontdekken? Surf dan naar www.miletzim.be
Mil & Zim - Place du Roi Albert Premier 7, 4300 Waremme

Title H2

volledig lokale gedekte tafel met theelichtjes
Lokaal
Aan tafel
Koop Belgisch: het recept voor een 100% lokale tafel.
Lokaal
Aan tafel
Lokaal eten en drinken is belangrijk. Maar ook al de rest van je eettafel, kan je lokaal kopen! Ontdek nu het recept voor de ultieme 100% lokale tafel. 
Lees dit artikel
0
BRU® - Restaurant van de maand: Canapé
Voor wie houdt van lekker aperitieven, is er nu de nieuwe hotspot Canapé in Tervuren. Niet zomaar een restaurant maar een uniek apero-concept dat een nieuwe draai geeft aan het typische aperitiefmoment. Topchef Jeroen De Pauw legt ons uit wat Canapé zo uniek maakt.
Lees dit artikel
0
Gastronomie
Aan tafel
BRU® - Restaurant van de maand: Den Bonten Oss
Gastronomie
Aan tafel
Je hebt het gemerkt: nu de zomer in aantocht is, zijn we bij BRU® helemaal ‘into’ barbecueën. Logisch dus, dat restaurant van de maand een heus barbecuerestaurant is: Den Bonten Oss in hartje Lommel. Eigenaar Hanneke Borrenberghs verwelkomt ons met open armen in haar prachtige zaak.
Lees dit artikel
0
Gastronomie
Aan tafel
BRU® - Restaurant van de maand: Hof ter Bellebroek
Gastronomie
Aan tafel
Je vindt Hof ter Bellebroek in het landelijkste gedeelte van Oudenaarde. Olivier De Vrieze, Pauline Glorieus en hun team verwelkomen je in hun charmante, gerenoveerde vierkantshoeve en verwennen je met hun brasseriemenu met gastronomische toets. Tijd voor een gesprek met Olivier!
Lees dit artikel

Ontdek de andere artikels