"Een basisregel bij Mil & Zim: als je een wijn kiest, proef je hem vooraleer je hem geserveerd krijgt.”
François Fagnoule
Wat is Mil & Zim nu eigenlijk? Een wijnwinkel of een wijnbar?
F.F.: "Hier kan je op elk moment van de dag een fles wijn kopen. Je kan ’m meenemen, maar je kan ’m ook hier ter plaatse opdrinken. Het concept bestaat er dus in om zowel een “meeneem”-wijnkelder te hebben als om ter plekke te kunnen genieten van de selectie van de dag. Omdat ik trouwe klanten heb, verandert de wijnkaart van week tot week, zodat ze steeds nieuwe wijnen kunnen ontdekken.”
En over wijn gesproken, de selectie van Mil & Zim is uitsluitend Europees. Franse, Italiaanse, Duitse, Oostenrijkse, maar ook lokale Belgische wijnen, zoals de wijnen van Château de Bousval in Waals-Brabant en die van Aldeneyck in Limburg, of de iets bekendere wijnen van Chant d'Éole en Ruffus.
Maar dat is niet alles. Bij Mil & Zim kan er ook gegeten worden, vertelt François. Daarvoor rekent hij op zijn drie medewerkers, waaronder een kok in de keuken.
F.F.: "We maken risotto's, verse pasta... Het idee is om gerechtjes te knabbelen en te delen, zoals bij tapas. Alles is hier zelfgemaakt, zelfs de sauzen! We presenteren een lokaal menu dat de seizoenen volgt: pasta met asperges in het voorjaar, zelfgemaakte tartiflette in december... De meeste van onze producten zijn lokaal: het brood komt bijvoorbeeld van bakkerij Goffin en het vlees voor onze gestoofde pasta – toch een beetje ons signatuurgerecht – komt van de buurtslager.”
Je vindt lokale smaken dus zowel in je glas als op je bord. En natuurlijk is er ook het water van BRU®.
F.F.: "Ik laat mensen liever een lokale wijn ontdekken dan bijvoorbeeld een Argentijnse. En met BRU® kies ik ook voor een Belgisch, gastronomisch water. De plaats van water tijdens een wijnproeverij is immers essentieel: het is een neutrale drank, die je naar believen kunt innemen zonder dat je perceptie van de wijn verandert. Verder is water natuurlijk uitstekend voor de hydratatie. En: drinken doe je met verstand, ook al zijn we een drankgelegenheid.
En wat als ik nu echt niets van wijn afweet? Is dat een probleem?
F.F.: "Helemaal niet! Bij Mil & Zim zijn we er om je te helpen en te begeleiden. We vragen je waarvan je houdt: van een rode, een witte, bubbels tot zelfs oranje wijn (een gemacereerde witte wijn)... en we proberen je smaak te identificeren. En in functie daarvan stellen we je voor om één of twee wijnen te proeven. Proeven gebeurt altijd met een scheut wijn in het glas, niet met een vol glas. Zo kan je proeven en, als de wijn je niet bevalt, een andere wijn kiezen. Da’s een basisregel bij Mil & Zim: als je een wijn kiest, proef je hem eerst. Enkel als hij je bevalt krijg je hem ook geserveerd. Want een wijn niet lekker vinden, dat kan, he.”
Je hebt het vast begrepen: het is de bedoeling dat je je amuseert en een fijne tijd beleeft. En zoals het een goede sommelier betaamt, geeft François ons een paar tips voor het proeven.
F.F.: "Je kunt wijnen mengen, maar je moet voorzichtig zijn met de volgorde van die wijnen. We raden altijd aan om op verschillende punten naar een crescendo te gaan: sterkte, alcohol, suikergehalte... We raden af om eerst een glas zoete wijn te drinken. Je loopt dan namelijk het risico om onze smaakpapillen vanaf het begin van de proeverij te verzadigen.”
Welke Belgische wijn zou je aanbevelen?
F.F.: "Mijn favoriete domein is het Château de Bousva, met de Cuvée Gouttes d'O, een witte wijn van de chardonnaydruif. Het is een domein dat zichzelf de middelen geeft om goed te kunnen werken. Het werkt ook biodynamisch, wat wil zeggen dat het niet alleen bio werkt, maar dat het zelfs nog strikter is als het gaat om de eigen kwaliteit. De Cuvée Gouttes d'O is een wijn met veel pit, mede dankzij zijn mineraliteit en frisheid. Ik beveel hem echt aan bij schaal- en schelpdieren.”
...en voor een kaas- & wijnavond?
F.F.: "Er zijn twee stromingen: je bent voor rood of je bent voor wit. Nu, bij het proeven van kaas is het moeilijk om een wijn te vinden die perfect past bij álle kazen. Logisch: in werkelijkheid verdient elke kaas eigenlijk zijn eigen wijn. Ga in ieder geval bij voorkeur voor rode wijnen die eerder fruitig en licht zijn, zoals een Beaujolais of een wijn uit de Savoie. En persoonlijk heb ik een voorkeur voor witte wijnen en in het bijzonder voor wijnen uit de Jura. Ik ben ook fan van het druivenras Savagnin, omdat het frisheid en vrij krachtige aroma's toevoegt. Maar, ongeacht de gekozen wijn, is het de bedoeling om te genieten van álle smaken en aroma's van beide producten, om ze zo op hun échte waarde te kunnen proeven.”
Het laatste woord is voor BRU®. Wat denk je van "Eet lokaal. Drink lokaal"?
F.F.: "In de huidige economische en ecologische context is het vanzelfsprekend dat we voor lokaal gaan. Het heeft geen zin om eten en drinken van de andere kant van de wereld te transporteren. Bovendien promoot ik graag producten die van dichtbij komen en die soms niet altijd even bekend zijn. We zijn hier in Europa, in de bakermat van de wijn, en alle goede producten zijn hier al aanwezig!”
Eén ding is zeker, François Fagnoule heeft ons dorstig gemaakt met al zijn adviezen. We kijken nú al uit naar ons volgende ommetje naar Waremme, voor een heerlijk glas wijn... of misschien wel twee!
Bedankt François!
SPADEL N.V. gebruikt cookies op deze site. Met jouw toestemming zullen wij ze gebruiken voor de doeleinden zoals uiteengezet in onze Cookieverklaring. Meer informatie vind je in de Cookieverklaring.
AKKOORD