5 tips van the one and only Messy Chef @jelle-beeckman:
1. Orde in je koelkast.
Zorg dat je wat structuur brengt in je koelkast. Etenswaren die achter een rij sauspotjes staan worden alleen maar vergeten, worden slecht en zijn dan enkel nog goed voor je GFT- of vuilbak. En da’s een beetje zonde. Een goed overzicht voorkomt dat en geeft je ook meer inzicht in wat je dagelijks kan klaarmaken. En da’s weer een ritje naar de supermarkt uitgespaard.
2. Voorzie een vaste restjesdag.
Neem daarvoor een dag waarop je eventueel wat meer tijd hebt. Een zondag bijvoorbeeld, als de winkels gesloten zijn. Op zo’n moment daag je niet alleen jezelf uit, je leert ook creatief te zijn. Door een vaste ‘restjesverwerkdag’ te hebben, kan je daar tijdens de week al rekening mee houden. Een voorbeeldje: hou tijdens de week nog een klein stukje bloemkool over voor zondag, zodat je die kan verwerken in een curry. De week eindigen met een lege koelkast en tóch een lekker bordje, da’s zalig.
3. Ken je klassiekers
Zoek een paar klassieke gerechten waarin je altijd je restjes kan verwerken. Klassiekers die thuis altijd gesmaakt worden en waar je heel veel ingrediënten in kwijt kan. Een Indiaase of Thaise curry met rijst, een simpel wokgerechtje met groentjes en sojasaus, een quiche, een omelet, gebakken rijst, macaroni met kaassaus en extra groentjes, spaghetti,… Het zijn allemaal gerechtjes die iedereen kent en waar je gemakkelijk mee kan experimenteren. Wat bloemkool en knolselder bij de macaroni, spekblokjes en broccoli in een Thaise curry, aubergine en courgette in een tomatensaus… Lekker!
4. Vershoudpotjes
Zorg voor goede bewaarpotjes in alle vormen en groottes. Hoe meer variatie je daarin hebt, hoe makkelijker het is om je ingrediënten te bewaren en om overzicht te hebben.
5. De diepvries
Bewaar ingredienten die bijna slecht worden in de diepvries. Op die manier heb je altijd wat achter de hand om toe te voegen aan je zondagse curry of rijstschotel.