Title H2

Maak van ‘No Waste’-maand een succes, met BRU®!

Title H2

Een maandje extra goed opletten om zo weinig mogelijk eten weg te gooien? Da’s niet zo moeilijk, tijdens ‘No Waste’-maand.
Het enige wat je nodig hebt is een beetje gezond verstand en een paar simpele tips & tricks van onze experts.
Voor je het weet ben je vertrokken voor nog een tweede maand. Want dat heb je met de beste goede voornemens: die duren lánger dan een maand.

Title H2

5 tips van the one and only Messy Chef @jelle-beeckman:

1. Orde in je koelkast.

Zorg dat je wat structuur brengt in je koelkast. Etenswaren die achter een rij sauspotjes staan worden alleen maar vergeten, worden slecht en zijn dan enkel nog goed voor je GFT- of vuilbak. En da’s een beetje zonde. Een goed overzicht voorkomt dat en geeft je ook meer inzicht in wat je dagelijks kan klaarmaken. En da’s weer een ritje naar de supermarkt uitgespaard.

2. Voorzie een vaste restjesdag.

Neem daarvoor een dag waarop je eventueel wat meer tijd hebt. Een zondag bijvoorbeeld, als de winkels gesloten zijn. Op zo’n moment daag je niet alleen jezelf uit, je leert ook creatief te zijn. Door een vaste ‘restjesverwerkdag’ te hebben, kan je daar tijdens de week al rekening mee houden. Een voorbeeldje: hou tijdens de week nog een klein stukje bloemkool over voor zondag, zodat je die kan verwerken in een curry. De week eindigen met een lege koelkast en tóch een lekker bordje, da’s zalig.

3. Ken je klassiekers

Zoek een paar klassieke gerechten waarin je altijd je restjes kan verwerken. Klassiekers die thuis altijd gesmaakt worden en waar je heel veel ingrediënten in kwijt kan. Een Indiaase of Thaise curry met rijst, een simpel wokgerechtje met groentjes en sojasaus, een quiche, een omelet, gebakken rijst, macaroni met kaassaus en extra groentjes, spaghetti,… Het zijn allemaal gerechtjes die iedereen kent en waar je gemakkelijk mee kan experimenteren. Wat bloemkool en knolselder bij de macaroni, spekblokjes en broccoli in een Thaise curry, aubergine en courgette in een tomatensaus… Lekker!

4. Vershoudpotjes

Zorg voor goede bewaarpotjes in alle vormen en groottes. Hoe meer variatie je daarin hebt, hoe makkelijker het is om je ingrediënten te bewaren en om overzicht te hebben.

5. De diepvries

Bewaar ingredienten die bijna slecht worden in de diepvries. Op die manier heb je altijd wat achter de hand om toe te voegen aan je zondagse curry of rijstschotel.

5 tips van culinair blogger, foodstylist en bedenkster van heerlijke recepten @Alia.rds

1. Organiseer je

Een van de beste manieren om voedselverspilling tegen te gaan is… je organiseren. Een sleutel tot succes: een weekmenu maken en dat vooraf voorbereiden. De eerste stap is het plannen van je menu. De beste aanpak? Niet te optimistisch zijn, focussen op 3 à 4 gerechten, met ingrediënten die meerdere keren gebruikt kunnen worden. Denk maar aan een zelfgemaakte pesto, die je gebruikt in een pastagerecht, maar ook op je toast tijdens de middagpauze op het werk.
Kijk wat er nog in je koelkast zit en maak dan een boodschappenlijstje. Zorg er ook voor dat je geen honger hebt als je gaat winkelen. Zo voorkom je dat je te veel koopt en geld verspilt.
Zijn de boodschappen gedaan? Dan ga je aan de slag in de keuken. Voorzie twee uurtjes per week om sommige gerechten voor de komende week al voor te bereiden. Heel gemakkelijk en je voorkomt verspilling.

 

Title H2

2. Bewaar groenten en fruit op de juiste manier

Als je groenten en fruit op de juiste manier bewaart, blijven ze langer vers. Snijd bijvoorbeeld je wortelen voor en leg ze in een plastieken potje met water. Bovendien zijn ze zo al voorbereid om in de loop van de week klaargemaakt te worden. Nog een tip: het is beter om niet alle vruchten bij mekaar te leggen. Avocado's, appels en bananen rijpen namelijk sneller, waardoor ze fruit dat langzamer rijpt kunnen besmetten. Hou ook je koelkast netjes, door producten die snel gegeten moeten worden vooraan in je zicht te leggen. Zo rotten ze niet stilletjes weg op de bodem van de groentelade.

3. Gebruik je zintuigen voor je vervallen voedsel weggooit

Als je een verpakking opent, is het eerste wat je moet doen er de datum van opening op noteren. Zo weet je hoeveel tijd je nog hebt om het op te eten. Wil je een product weggooien? Bekijk het dan eerst eens heel goed. Ziet het er normaal uit? Is er schimmel? Ruikt het nog goed? Als het product er nog vrij normaal uitziet, vertrouw dan op je reukzin (zoals je doet bij zuivelproducten). En als het uiterlijk en de geur je niet afschrikken, proef het dan. Want de smaak zal je helpen om de juiste beslissing te nemen.

 

Title H2

4. Geef restjes uit de koelkast een nieuw leven 

Restjes uit de koelkast gooien we het meestal weg. Hier zijn dus een paar ideeën om restjes te recycleren:

- Soep die je niet meer kunt eten? Maak er wat anders van. Met een beetje mascarpone erbij maak je er zo een saus voor pasta of risotto van.

- Oud brood: gebruik het om ‘verloren brood’ te maken op zondagmorgen. Oud brood, geklopte eieren en wat melk, je hebt een heerlijk ontbijt.

- Rottende bananen: ideaal om snel een gezond bananenbrood te maken. Invriezen kan ook, om ze te gebruiken als je zin hebt in een smoothie.

- Gebruik kruiden die op het punt staan om te verpieteren in een pesto, vinaigrette of groentebereiding… 


5. Invriezen

Wat natuurlijk ook altijd kan: invriezen! In je diepvries nog een gerechtje terugvinden op een moment dat je eens geen zin hebt in uitgebreid kokerellen? Heerlijk!

Title H2

Schenk jezelf alvast een heerlijk glas licht bruisende BRU® in, want jij bent klaar om ‘No Waste’-maand goed aan te vatten!

Title H2

volledig lokale gedekte tafel met theelichtjes
Lokaal
Aan tafel
Koop Belgisch: het recept voor een 100% lokale tafel.
Lokaal
Aan tafel
Lokaal eten en drinken is belangrijk. Maar ook al de rest van je eettafel, kan je lokaal kopen! Ontdek nu het recept voor de ultieme 100% lokale tafel. 
Lees dit artikel
Cocktail zonder alcohol met bruiswater
Aan tafel
Water
3 Belgische mocktails op basis van lichtbruisend water
Aan tafel
Water
Zin in een weldadige, verfrissende cocktail? Dan heeft BRU® voor jou 3 100% Belgische mocktails samengesteld met gezond, licht bruisend water.
Lees dit artikel
0
Gastronomie
Aan tafel
Met deze feestrecepten zit je samen lekker lang aan tafel.
Gastronomie
Aan tafel
Ben jij de kok tijdens de feestelijkheden? Geniet dan óók van quality time aan tafel, dankzij deze slimme tips van @the_messy_chef_jelle!
Lees dit artikel
0
Aan tafel
Eén adres voor je feestelijke tafeldecoratie: Studio Lala!
Aan tafel
BRU® - Voor de feestdagen is de decoratie van je tafel écht wel een topic. @studio_lala onthult al haar geheimen om op de grote dag het verschil te maken.
Lees dit artikel

Ontdek de andere artikels