Echt sámen aan de feesttafel, met @the_messy_chef_jelle

Echt sámen aan de feesttafel, met The Messy Chef
Ben jij de kok tijdens de feestelijkheden? Geniet dan óók van quality time aan tafel, dankzij deze slimme tips van The Messy Chef!

Title H2

Tijdens de feesten geniet je van de gerechtjes op je bord en van BRU®, dat alle smaken tot hun recht laat komen. Tenzij je… de kok bent die het merendeel van de tijd in de keuken staat, natuurlijk. Hoe kunnen we onze “chef van dienst” méér laten genieten? “Ga voor een feestmenu zónder voorgerechtjes!” Da’s de ietwat alternatieve insteek van The Messy Chef. Zijn idee: zorg ervoor dat je als gastheer/-vrouw én kok tijdens het diner zélf ook genoeg meegeniet met je gezelschap. En zorg ervoor dat iedereen nog een plekje over heeft voor het dessert.

Geniet ervan!

Gevulde porchetta (4 personen)

Gevulde porchetta (4 personen)

Dit heb je nodig: 

  • 800 g buikspek met zwoerd
  • 100 g gedroogde veenbessen
  • 100 g pijnboompitten
  • 1 eetlepel boter
  • Peper en zout
  • Grof zout
  • 4 takjes tijm
  • Een keukentouw of netje

Zo ga je te werk: 

  • Begin bij voorkeur de avond voordien al. Leg het vlees open met de velkant naar boven. Bestrijk rijkelijk met grof zeezout. Laat een nachtje in de koelkast staan. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk vocht uit het vet te krijgen, om zo een krokant korstje te hebben.

Title H2

  • De dag zelf:
    • Verwarm de oven op 240 graden.
    • Hou het vlees even onder koud water om het overtollige zout weg te doen. Dep goed droog met keukenpapier. Kruid de binnenkant (niet de velkant) met peper en zout.
    • Doe de veenbessen en pijnboompitten in een pannetje en bak even aan in de boter tot wanneer de nootjes kleur hebben. Voeg de tijm toe. Hak of blend de mengeling tot een fijne pasta.
    • Verdeel over de binnenkant van het vlees en rol daarna het vlees mooi op. Bind goed vast met keukentouw.
    • Plaats het vlees bij voorkeur op een grillrooster in een ovenschaal.  Giet een beetje water of wijn in de ovenschaal, zo blijft je vlees sappig. Rooster 30 minuten in de oven van 240 graden en verlaag dan naar 160 graden.
    • Bedek het vlees met aluminiumfolie en laat 2,5 uur rustig garen op 160 graden. 
De volgende stap kan je perfect doen op het moment dat jullie gaan eten. Het vlees is al gaar en voor het eten moet je enkel nog dit doen: haal het vlees uit de folie en laat nu nog een halfuurtje roosteren op 220 graden, tot het vel mooi krokant is. Haal uit de oven, laat 5 minuten rusten en serveer.

Title H2

Savooisalade met rode biet

Dit heb je nodig: 

  • ½ savooikool
  • 500 g rode biet (voorgegaard)
  • 120 g zachte geitenkaas 
  • Balsamico-crème
  • Een scheutje olijfolie
  • Peper en zout
  • 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes
  • Een paar takjes platte peterselie

Zo ga je te werk: 

  • Verwijder de buitenste bladeren van de savooikool. Snijd de kool doormidden en snijd hem dan in fijne reepjes. Doe de fijngesneden kool in een mengkom. Kruid met peper en zout en meng er een scheutje olijfolie onder. Leg in een groot bord.
  • Snijd de voorgekookte rode biet in partjes en dresseer op de kool.
  • Werk af met een zwarte sesamzaadjes, de geitenkaas, peterselie en een paar druppels balsamico-crème.

Voorbereiding: zorg ervoor dat al je groenten al gesneden zijn. Gaar de biet voor, maar leg hem nog niet op de kool. Op het moment zelf moet je enkel alles nog even bij mekaar mengen en afwerken met olijfolie en balsamico. 

Simpel, maar heel lekker! 

Title H2

Puree met hazelnootboter en geroosterde bloemkool met salie

Dit heb je nodig: 

  • 900 g loskokende (bloemige) aardappelen
  • 80 g ongezouten roomboter
  • 1 teen look
  • 6 blaadjes salie
  • 1 bloemkool
  • Peper en zout
  • Een scheutje melk

 

Title H2

Zo ga je te werk: 

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar in gezouten water. Giet af en laat goed uitlekken.
  • Doe de roomboter in een klein steelpannetje, samen met 4 blaadjes salie en een teen look (ongepeld)
  • Laat de boter smelten tot hij lichtjes begint te bruinen en naar noten begint te ruiken. Haal de look en de salie uit de boter en giet de boter onder de aardappelen
  • Warm een scheutje melk op in de microgolfoven en giet bij de aardappelen. Kruid met zout en stamp of plet de aardappelen fijn. Houd warm.
  • Snijd de roosjes van de bloemkool. Zorg dat ze ongeveer even groot zijn. Bak ze aan in een klontje boter. Kruid met peper en zout en bak de roosjes tot wanneer ze mooi gekleurd en gaar zijn.
  • Serveer de puree met daarop de gebakken bloemkoolroosjes en werk af met nog wat fijngesneden salie.
Voorbereiding: zorg ervoor dat de puree al klaar is. Je kan ’m later op het juiste moment weer opwarmen in de microgolfoven. De bloemkoolroosjes heb je zoals hierboven al klaargemaakt en warm je nog even kort op in de pan. Tip: bloemkool is lekkerder uit een pannetje dan uit de microgolfoven.

Shitake met crumble van witte pens en truffelmayo

Shitake met crumble van witte pens en truffelmayo

Dit heb je nodig: 

  • 2 witte pensen
  • 2 sneetjes brood
  • ½ teen look
  • Een takje rozemarijn
  • 300 g shitake-paddenstoelen
  • Een scheutje olijfolie
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel truffelolie
  • Sap van ½ citroen
  • Een paar blaadjes bladpeterselie

 

Title H2

Zo ga je te werk: 

  • Meng de mayonaise met de truffelolie en het citroensap. Je kan natuurlijk ook zelf je mayonaise maken als je wilt.
  • Haal het velletje van de witte pensen en snijd ze in stukken. Doe een scheut olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en voeg de witte pensen toe. Bak mooi krokant, probeer niet te snel te roeren. 
  • Voeg een takje rozemarijn en de look toe (die halen we er nadien uit).
  • Snijd de sneetjes brood in fijne blokjes en bak mee krokant met de witte pensen. Als ze mooi krokant en gekleurd zijn, zijn de witte pensen klaar.
  • Neem een pan en doe daarin een scheutje olie. Bak de paddenstoelen op een hoog vuur, zodat ze een geroosterd smaakje krijgen.
Serveer de paddenstoelen met daarop de crumble van witte pens en werk af met bladpeterselie en de truffelolie.

Title H2

Gepekeld witloof als broodnodig zuurtje

Dit heb je nodig: 

  • 2 stronkjes witloof
  • 200 ml natuurazijn
  • 1 el peperbolletjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 eetlepels suiker
  • 3 kruidnagels
  • 1 steranijs

Zo ga je te werk: 

  • Doe alle ingrediënten behalve de witloof in een steelpannetje en laat op een zacht vuurtje opkoken tot de suiker is verdwenen.
  • Verwijder de onderkant van de witloof en doe alle blaadjes in een kom of weckpot.
Laat de pekel afkoelen tot lauw en giet dan over de witloofblaadjes. Laat afkoelen in de koelkast.

Title H2

P.S.: Wil je nog méér feesttips van BRU®? Je vindt ze allemaal in dit artikel.

Title H2

0
9 bistro’s vol warmte en gezelligheid!
BRU® neemt je mee: ontdek 9 bistro’s van bij ons, die je tijdens de herfst heerlijk warm houden en verwennen.
0
Gastronomie
Aan tafel
Leuke tips voor een geslaagd aperitief, door @simply.morane.
Gastronomie
Aan tafel
BRU® - Hapjes, de juiste presentatie en mocktails… Aperitieven is een echte kunst. Van @simply.morane krijg je alle tips om te genieten zónder zwaar gevoel achteraf.
0
Aan tafel
Eén adres voor je feestelijke tafeldecoratie: Studio Lala!
Aan tafel
BRU® - Voor de feestdagen is de decoratie van je tafel écht wel een topic. @studio_lala onthult al haar geheimen om op de grote dag het verschil te maken.
0
Aan tafel
Eindejaar is in zicht en hier zijn de tips van BRU® al!
Aan tafel
Je kijkt uit naar de feestdagen, maar ben je er ook klaar voor? Van het aperitief tot het diner en de tafeldecoratie, wij vertellen er je alles over.

Ontdek de andere artikels