Kalender van lokale seizoensgroenten en -fruit

Kalender van lokale seizoensgroenten en -fruit

Waarom vind ik niet alle seizoensgroenten en -fruit?

Weet je het soms ook niet meer als je bij het groente- en fruitkraam staat op de markt of in de supermarkt? Het hele jaar door tomaten, meloenen in de lente, aubergines in april... Welke seizoensgroenten en -fruit groeien er eigenlijk nog in eigen land? Met onze kalender wordt alles duidelijk. Want kopen in het seizoen is goed. Maar kopen in het seizoen én Belgisch kopen is nog beter!

 

Title H2

Waarom koop je eigenlijk best seizoensgroenten en -fruit?

De smaak. Heb je al eens een Belgische tomaat of aardbei geproefd? Deze zijn doorgaans smaakvoller omdat ze de tijd kregen om in de zon te rijpen en bevatten daarom veel meer smaak dan hun tegenhangers die moeten verder rijpen in koelwagens.

Nog een tweede reden nodig?

De voedingswaarde. Elk seizoen beantwoorden groenten en fruit optimaal aan wat het menselijk lichaam op dat moment nodig heeft. Zomerse hitte? Dan gaat het om water. Daarom zitten zomerse seizoensgroenten en -fruit er vol van: tomaten, komkommers, courgettes... Door seizoensproducten te kopen, geniet je van al hun vitamines en voordelen. Wist je trouwens dat bruisend water ook voordelen heeft voor de gezondheid?

Kalender van lokale seizoensgroenten en -fruit, augustus Kalender van lokale seizoensgroenten en -fruit, augustus

Waarom koop je eigenlijk best seizoensgroenten en -fruit?

Waarom Belgisch kopen?

Om je ecologische voetafdruk te beperken en korte ketens te steunen. Geïmporteerde groenten en fruit worden buiten het seizoen vaak per schip, vliegtuig of vrachtwagen vervoerd. Die transporten zijn over het algemeen gekoeld of geklimatiseerd, waarbij verse groenten en fruit ‘oververpakt’ worden om ze te beschermen. Ze zijn dus erg vervuilend voor de planeet. Als je rechtstreeks koopt bij je plaatselijke teler of streekproductenwinkel, krijg je verse groenten en fruit, die net zijn geoogst, zonder transport en zonder verpakking. Bovendien zijn de grote Belgische chefs, zoals de 2-sterrenchef Christophe Hardiquest, al helemaal overtuigd van lokaal aankopen. Ontdek de lokale producenten van chef Christophe.

Kalender van lokale seizoensgroenten en -fruit, september Kalender van lokale seizoensgroenten en -fruit, september

Waarom Belgisch kopen?

Waarom staan niet alle seizoensgroenten en –fruit in de kalender?

We kozen er bewust voor enkel groenten en fruit te tonen die je eenvoudig kunt vinden bij Belgische, lokale producenten. Zo hebben meloenen, watermeloenen, perziken, nectarines en abrikozen over het algemeen een warmer klimaat nodig, om goed rijp te worden. Denk maar aan Zuid-Frankrijk. Toch hebben sommige Belgische telers de sprong gewaagd om deze groenten en fruit ook te telen. Als dat zo is bij jou in de buurt, des te beter, geniet ervan!

Tot volgend seizoen, voor een nieuwe kalender met lokale seizoensgroenten en -fruit! Elk seizoen heeft zijn eigen heerlijke oogst. Heb je al Belgische kweeperen geproefd in de herfst, of lokaal gekweekte rabarber in de lente? Heerlijk!

Aarzel niet om onze afbeeldingen op te slaan, ze af te drukken en te plakken op je koelkast of naast je boodschappenlijstje!

Kalender van lokale seizoensgroenten en -fruit, oktober Kalender van lokale seizoensgroenten en -fruit, oktober
seizoensgroenten en fruit op een lokale markt
Lokaal
10 tips om lokaal te consumeren
Lokaal
Wil jij een echte locavoor worden? Ontdek onze 10 tips om in België lokaal te kopen, om meer lokaal én duurzaam te eten, drinken en leven.
Lees het artikel
lokale producent en consument in een tarweveld
Lokaal
Hoe lokaal ben jij? Doe de test!
Lokaal
Is lokaal kopen al een dagelijkse gewoonte geworden? Doe onze test, ontdek hoe lokaal je bent en hoe je het nóg beter kan doen.
Lees het artikel
Ontdek 8 duurzame “zero waste”-tips!
Lokaal
Aan tafel
8 tips voor “zero waste” koken
Lokaal
Aan tafel
Vandaag is verspilling géén optie meer. Ontdek 8 duurzame “zero waste”-tips!
Lees het artikel
0
Topchefs kiezen voor BRU®. Jij ook?
Je vindt BRU® vaak terug op de tafels van gastronomische restaurants. Wat zou het toch zijn dat zoveel topchefs voor ons water doet kiezen?
Lees het artikel

Ontdek de andere artikels