Kalender van lokale seizoensgroenten en -fruit

Kalender van lokale seizoensgroenten en -fruit

Waarom vind ik niet alle seizoensgroenten en -fruit?

Weet je het soms ook niet meer als je bij het groente- en fruitkraam staat op de markt of in de supermarkt? Het hele jaar door tomaten, meloenen in de lente, aubergines in april... Welke seizoensgroenten en -fruit groeien er eigenlijk nog in eigen land? Met onze kalender wordt alles duidelijk. Want kopen in het seizoen is goed. Maar kopen in het seizoen én Belgisch kopen is nog beter!

 

Title H2

Waarom koop je eigenlijk best seizoensgroenten en -fruit?

De smaak. Heb je al eens een Belgische tomaat of aardbei geproefd? Deze zijn doorgaans smaakvoller omdat ze de tijd kregen om in de zon te rijpen en bevatten daarom veel meer smaak dan hun tegenhangers die moeten verder rijpen in koelwagens.

Nog een tweede reden nodig?

De voedingswaarde. Elk seizoen beantwoorden groenten en fruit optimaal aan wat het menselijk lichaam op dat moment nodig heeft. Zomerse hitte? Dan gaat het om water. Daarom zitten zomerse seizoensgroenten en -fruit er vol van: tomaten, komkommers, courgettes... Door seizoensproducten te kopen, geniet je van al hun vitamines en voordelen. Wist je trouwens dat bruisend water ook voordelen heeft voor de gezondheid?

Kalender van lokale seizoensgroenten en -fruit, juli Kalender van lokale seizoensgroenten en -fruit, juli

Waarom koop je eigenlijk best seizoensgroenten en -fruit?

Waarom Belgisch kopen?

Om je ecologische voetafdruk te beperken en korte ketens te steunen. Geïmporteerde groenten en fruit worden buiten het seizoen vaak per schip, vliegtuig of vrachtwagen vervoerd. Die transporten zijn over het algemeen gekoeld of geklimatiseerd, waarbij verse groenten en fruit ‘oververpakt’ worden om ze te beschermen. Ze zijn dus erg vervuilend voor de planeet. Als je rechtstreeks koopt bij je plaatselijke teler of streekproductenwinkel, krijg je verse groenten en fruit, die net zijn geoogst, zonder transport en zonder verpakking. Bovendien zijn de grote Belgische chefs, zoals de 2-sterrenchef Christophe Hardiquest, al helemaal overtuigd van lokaal aankopen. Ontdek de lokale producenten van chef Christophe.

Kalender van lokale seizoensgroenten en -fruit, augustus Kalender van lokale seizoensgroenten en -fruit, augustus

Waarom Belgisch kopen?

Waarom staan niet alle seizoensgroenten en –fruit in de kalender?

We kozen er bewust voor enkel groenten en fruit te tonen die je eenvoudig kunt vinden bij Belgische, lokale producenten. Zo hebben meloenen, watermeloenen, perziken, nectarines en abrikozen over het algemeen een warmer klimaat nodig, om goed rijp te worden. Denk maar aan Zuid-Frankrijk. Toch hebben sommige Belgische telers de sprong gewaagd om deze groenten en fruit ook te telen. Als dat zo is bij jou in de buurt, des te beter, geniet ervan!

Tot volgend seizoen, voor een nieuwe kalender met lokale seizoensgroenten en -fruit! Elk seizoen heeft zijn eigen heerlijke oogst. Heb je al Belgische kweeperen geproefd in de herfst, of lokaal gekweekte rabarber in de lente? Heerlijk!

Aarzel niet om onze afbeeldingen op te slaan, ze af te drukken en te plakken op je koelkast of naast je boodschappenlijstje!

Kalender van lokale seizoensgroenten en -fruit, september Kalender van lokale seizoensgroenten en -fruit, september
bruisend water
Water
De voordelen van bruisend water voor je gezondheid.
Water
Bruisend water is goed voor de gezondheid: de impact van bruisend water op de spijsvertering, zoutarm water, de smaakvoordelen van BRU®, ...
Lees het artikel
Christophe Hardiquest in de keuken van zijn restaurant Bon-bon
Lokaal
Ontdek de producenten waar Christophe Hardiquest lokaal bij koopt.
Lokaal
De relatie tussen de chef van een 2 MICHELIN-sterrenrestaurant en de handelaars waarbij hij lokaal koopt? Niemand minder dan de chef zelf licht het toe.
Lees het artikel

Ontdek de andere artikels