8 tips om te koken zonder afval

8 tips om te koken zonder afval

Title H2

Elk jaar verspillen we per persoon gemiddeld 345 kilo voedsel.
Da’s een enorm cijfer, waarmee België op de tweede plaats komt te staan in Europa.
Hoe kunnen we al die verspilling voorkomen? Wij vertellen je er alles over!

Title H2

1. Pak uit met onverpakt!

Waarom te veel kopen als je ook exact kunt aanschaffen wat je nodig hebt? Als je voor bulk gaat, kan je precies de hoeveelheid kiezen die je wilt. Zo voorkom je overschotten, bespaar je geld én zal je veel minder (verpakkings)afval hebben!

2. Gooi alles maar op een (compost)hoopje.

Eierschalen, schillen, koffiedrab... in de vuilnisbak? Nee hoor, composteren maar! Gooi dit soort afval in een bak in je tuin en recycleer op een natuurlijke manier. Het resultaat: uitstekende meststof voor je bodem en planten en “zero waste”. Dus, waarop wacht je nog?
Compost verspreid over een tuinbed Compost verspreid over een tuinbed

Title H2

3. Denk na over de inhoud (van je koelkast)!

Wat ben je met een goed gevulde koelkast, als je er “inhoudelijk” niet echt over hebt nagedacht? Doe je boodschappen? Kijk dan een paar dagen vooruit en denk meer in "gerechten" dan in "voedsel". Het klinkt eenvoudig, maar het vraagt wel wat organisatie binnen je gezin. Maar dankzij je “no waste”-recepten heb je binnenkort een vuilbak die maar half zo vol is als vroeger!

4. En op restaurant?

Afval is niet enkel thuis een probleem! Eet je je bord niet leeg als je uit eten gaat? Vraag dan of je je restjes mag meenemen. Tja: wat je niet eet belandt anders toch in de vuilnisbak, en het zou zonde zijn om alleen thuis een voorvechter te zijn van “zero waste”...
Groenten en inmaakpotten met ingrediënten Groenten en inmaakpotten met ingrediënten

Title H2

5. Bewaar je voedsel langer!

Invriezen, inblikken, inmaken, drogen... Er zijn wel wat technieken om voedsel langer te bewaren. Haal dus je inmaakpotjes uit de kast en zeg: "Géén verspilling in mijn keuken!”

6. Niet-zo-verse groenten of overrijp fruit?

Een gegarandeerd “zero waste”-recept voor groenten die té ver heen zijn: schil ze, snijd ze in stukken en bewaar ze in de diepvries. Je kunt ze er dan later uithalen om er bijvoorbeeld een lekkere soep van te maken. En van overrijp fruit kan je nog heerlijke smoothies of zelfgemaakte jam maken!

 

 

Werkblad met handen die groenten snijden Werkblad met handen die groenten snijden

Title H2

7. Jaja, van groentjes lusten we alles.

Je denkt er misschien niet aan, maar sommige delen van groenten die we gewoonlijk weggooien, zijn perfect eetbaar! Zo kan je bijvoorbeeld heerlijke chips maken van je (bij voorkeur biologische) aardappelschillen, maar je kan ook pompoenpitten toevoegen aan je salades. “No waste”, alles wordt opgegeten!

8. Koop lokaal.

“Zero waste”, da’s ook het herbekijken van onze consumptiekanalen: waar komen onze producten vandaan en hoe zijn ze tot bij ons geraakt? Het is minder tijd verspillen aan transport, zorgen voor minder verpakking en gaan voor een kleinere ecologische voetafdruk! Bovendien: als je BRU® koopt, ga je voor 100% lokaal water, dat in 100% gerecycleerde en recycleerbare flessen wordt verkocht. Ga dus naar je lokale markt of winkel, check waar je producten vandaan komen en word een “zero waste”-pro!
Landelijke picknick Landelijke picknick

Lees het artikel

seizoensgroenten en fruit op een lokale markt
Lokaal
10 tips om lokaal te consumeren
Lokaal
Wil jij een echte locavoor worden? Ontdek onze 10 tips om in België lokaal te kopen, om meer lokaal én duurzaam te eten, drinken en leven.
Lees het artikel
lokale producent en consument in een tarweveld
Lokaal
Hoe lokaal ben jij? Doe de test!
Lokaal
Is lokaal kopen al een dagelijkse gewoonte geworden? Doe onze test, ontdek hoe lokaal je bent en hoe je het nóg beter kan doen.
Lees het artikel

Ontdek de andere artikels: