Genieten van een uitzonderlijke culinaire ervaring... Dat is wat je wilt. Dus heb je besloten om jezelf te trakteren op je eerste sterrenrestaurant. Maar er zijn nog zoveel vragen: welk restaurant, waar, hoe... Geen paniek, hier is een kleine gids om van die eerste keer een onvergetelijke ervaring te maken.
Title H2
Eerste sterrenrestaurant? Komt helemaal goed.
Title H2
Title H2
1. Waar vind je sterrenrestaurants?
Als je op zoek bent naar een sterrenrestaurant, moet je bij Michelin zijn. Sinds 1926 kent deze rode gids sterren toe aan uitzonderlijke restaurants. Je moet alleen maar hun gids openslaan (of hun website bezoeken) om de beste restaurants in België te vinden. Maar heb je al eens verder gekeken dan de sterren? In een sterrenstelsel ver, ver weg? Grapje. In de Bib Gourmand-rubriek van de Michelin-gids vind je gastronomische restaurants zonder sterren, met een fantastische prijs/kwaliteit/plezier-verhouding. De andere gastronomische referentiegids is Gault&Millau. Die geeft de beste restaurants punten op 20. Blader door de pagina's van deze gids en je vindt zeker een juweeltje. En op onze site hebben we zelf ook nog een paar goede suggesties.
Title H2
2. Hoe kies je het juiste restaurant met (of zonder) Michelinster?
Zoek op wat de specialiteiten zijn van de restaurants die je hebt geselecteerd. Gastronomische restaurants zijn er voor álle smaken: fijne stukjes vlees, vegetarische keuken, lokale recepten, wereldkruiden, lokale producten, ultra-technisch, modern én creatief... Soms is het beter om een paar kilometer meer af te leggen en een restaurant te vinden dat je echt aanspreekt, dan om naar het dichtstbijzijnde restaurant te gaan. Dat kan best heel erg goed zijn, maar misschien is het iets minder naar je zin.
Title H2
3. Wat doen als je een beperkt budget hebt?
Het klopt: eten in een sterrenrestaurant kan een behoorlijke ‘hap’ uit je budget zijn. Maar er zijn trucjes. Eerst en vooral is een lunch over het algemeen goedkoper dan een diner. Je vindt lunches voor minder dan € 50 in sommige van de beste restaurants van België. Ten tweede worden er een aantal evenementen georganiseerd, om jongeren de kans te geven om te eten in hun eerste sterrenrestaurant. Zo biedt de Jong Keukengeweld-actie jongeren onder de 30 jaar twee keer per jaar driegangenmenu's aan in de beste restaurants in Brussel en Vlaanderen, voor € 59 per persoon. Houd dus goed in de gaten of het restaurant van je dromen meedoet aan één van deze programma's.
Title H2
4. Hoe beleef je de volledige culinaire ervaring?
Wil je niet alleen genieten van een sterrenrestaurant, maar ook iets beleven dat verder gaat dan proeven? Ontdek dan evenementen op unieke locaties, zoals Diner In The Sky, Tram Experience, Diner In The Woods of Diner On The Lake, waar gerenommeerde chef-koks komen koken op unieke locaties. We beloven je een onvergetelijke en misschien wel adembenemende ervaring.
Title H2
5. Ben je op je gemak?
Niet alle gastronomische restaurants zijn zo stoffig als je zou denken. Denk je dat je je niet op je gemak gaat voelen met al die witte tafellakens, zilverwerk en obers met vlinderdassen rond je, kies dan voor een informeel sterrenrestaurant. Bekijk de foto’s die je op internet vindt om een idee te krijgen van de sfeer. Sommige van de beste restaurants hebben ruwe houten tafels en obers in sportschoenen. Je hoeft jezelf niet onder druk te zetten en je te kleden alsof je naar het bruiloftsjubileum van koning Filip gaat.
Title H2
6. Hoe geniet je van zo’n magisch moment?
Zodra je minutieus je restaurant hebt gekozen, en de beleving, sfeer en keuken hebt gevonden die je zoekt, hoef je er alleen nog maar van te genieten. Heerlijk! Ons eerste advies is om open te staan voor alle ontdekkingen. Hou je niet zo van vis of dragon? Probeer het toch uit. Je zult bepaalde voedingsmiddelen echt herontdekken. Niet verder vertellen, maar de chef-koks van sterrenrestaurants zijn echte tovenaars! Drink BRU®-water om maximaal te genieten van elke smaak op je bord. Want met zijn lage zoutgehalte en perfecte minerale evenwicht verandert BRU® niets aan de smaken van de gerechten en is het het ideale water om je dorst te lessen en tussen de verschillende gangen je smaakpapillen te spoelen.
Title H2
En er is nog meer…
Wist je dat er in de top 100 van ‘The World’s 50 Best Restaurants’ 3 Belgische restaurants staan? En het allerbeste nieuws? Ze serveren allemaal BRU®! Op de 63e plaats vind je ‘Bozar Restaurant’ van Karen Torosyan (Brussel); op 83 vinden we ‘Willem Hiele’ (Oudenburg, bij Oostende). En de kers op de taart? ‘The Jane’ van chef Nick Bril (Antwerpen), die met plek 36 de hoogste ‘Belgische’ plaats inneemt.
Zo, “Eet smakelijk!” is nu nog het enige wat we je moeten toewensen!
Title H2
Ontdek de andere artikels
Title H2
Gastronomie
Wat is de MICHELIN groene ster? Wie is ermee beloond?
Gastronomie
Lokaal en verantwoord eten en drinken is belangrijk. Dat bewijzen deze BRU® restaurants, die een MICHELIN groene ster kregen. Ontdek hier welke dat zijn.
Lees dit artikel
Lokaal
Gastronomie
Gastronomisch weekend in de Belgische Ardennen.
Lokaal
Gastronomie
Ontdek de gastronomie in Wallonië! Ideeën voor een wandeling rond de beste restaurants in de Ardennen om kennis te maken met lokale gastronomie.
Lees dit artikel
Aan tafel
Kalender van lokale seizoensgroenten en -fruit
Aan tafel
Wil je duurzaam eten? Kies dan voor Belgische, lokale seizoensgroenten en -fruit! Ontdek hier onze kalender!
Lees dit artikel
9 bistro’s vol warmte en gezelligheid!
BRU® neemt je mee: ontdek 9 bistro’s van bij ons, die je tijdens de herfst heerlijk warm houden en verwennen.
Lees dit artikel
Win een diner voor twee met BRU®!
Ja, graag
Nee, bedankt