Ontdek waar je lokale producten kan kopen via de korte keten.

Waar kan je lokale producten kopen via de korte keten? 

Title H2

Ken je de korte keten al? Nee, het heeft niets met een fietsketting te maken. Het is een manier om duurzaam, ethisch en 100% lokaal te consumeren, met oog voor lokale producenten. Lees verder en ontdek waar je kunt kopen via de korte keten.
Ook interessant: deel je favoriete lokale producenten en korte keten-winkels met ons via sociale media.
Als je #eetlokaaldrinklokaal en @bruwater gebruikt voegen we ze toe aan dit artikel!

Title H2

De korte keten, wat is dat?

Kopen via de korte keten betekent dat je rechtstreeks koopt van een lokale producent of met maximaal 1 tussenpersoon. Op die manier maakt de korte keten het mogelijk om weer een band te smeden tussen consument en producent. Je koopt lokaal en ontmoet de boeren die zorgden voor de lekkere lokale producten in je mandje. Veel leuker, toch? 
Lokale producent van tomaten Lokale producent van tomaten

Title H2

Waarom kopen in de korte keten?

Het rechtstreeks contact tussen consument en producent is voor beiden verrijkend. Maar, en dat is nog belangrijker, dankzij de korte keten kan een lokale producent zijn verkoopprijzen vastleggen en genieten van een faire prijs, die zijn gedane inspanningen correct weerspiegelt. Een producent hoeft op die manier dus geen commissie(s) af te staan aan tal van tussenpersonen en kan zijn/haar bedrijf runnen in alle onafhankelijkheid.
Waar kan je kopen via de korte keten?
 
Er zijn twee soorten korte keten: directe verkoop of verkoop via een tussenpersoon.
 
1. Directe verkoop
 
  • Verkoop op de boerderij: de verkoop van verwerkte en onverwerkte lokale producten gebeurt waar ze werden geproduceerd. Het kan gaan om een boomgaard of groentetuin, een slagerij, kaasmakerij of bakkerij…

  • Verkoopautomaten voor lokale producten: sommige lokale producenten gebruiken verkoopautomaten in de buurt van hun boerderij of langs een weg, zodat de consument zijn groenten, eieren, brood, kaas, melk enz. kan afhalen wanneer hij maar wil.

  • Plukken: je komt zelf plukken op het veld, in de moestuin of in de boomgaard en betaalt voor de hoeveelheid die je geplukt hebt. Heel leuk om te doen!

  • Lokale boerenmarkten: hier is het de producent zelf die je zijn/haar streekproducten komt verkopen. Op zo’n markt vind je verschillende lokale producenten bij mekaar verzameld en je kan dus al je inkopen op hetzelfde moment doen.

  • Verkoop langs de weg: je hebt waarschijnlijk al lokale producenten hun aardbeien, fruit of aardappelen zien verkopen langs drukke wegen. Ga zéker eens kijken!

  • Verkoop aan huis: sommige producenten organiseren rondes om hun streekproducten bij particulieren thuis te leveren. Dat was vroeger heel gebruikelijk, met melkwagens, die melk van deur tot deur brachten.

  • Collectief verkooppunt: misschien vind je in je buurt wel een aantal producenten die samen een gemeenschappelijk verkooppunt geopend hebben voor hun lokale producten. Zo kunnen ze de tijd die ze aan de verkoop besteden verdelen. Slim!

  • De solidaire aankoopgroep: Zo’n groep is een rechtstreeks partnerschap tussen consumenten en lokale producenten, die een wederzijdse verbintenis aangaan voor een heel productieseizoen. De producent heeft zo een verzekerd inkomen en de consument profiteert van lekkere lokale producten aan een juiste prijs. Lid worden? Zeker doen!
Verkoop van sapjes op een markt van lokale producenten Verkoop van sapjes op een markt van lokale producenten

Title H2

2. Verkoop via 1 tussenpersoon (niet meer!)
 
  • Verkoop bij een andere producent: je kan producten van een lokale producent bij zijn collega kopen. Die heeft het product aangekocht of biedt gewoon zijn etalage aan voor de verkoop. Een voorbeeld: je lokale bakker die ook de kaas van zijn buurman verkoopt.

  • Producentenwinkel: hier koopt de streekproductenwinkel rechtstreeks bij al zijn producenten in, zonder tussenpersoon. Je kan naar de winkel gaan of je aankopen online bestellen.

  • Producentencoöperatie: Producentencoöperaties verenigen verschillende lokale producenten. Veel coöperaties bieden je ook de mogelijkheid om je lokale producten online te bestellen, voor je ze bij een depot afhaalt.

  • Lokale voedselmanden: in lokale voedselmanden vind je vaak producten van verschillende lokale producenten. Je kan ofwel zélf de inhoud bepalen, maar je kan je ook laten verrassen. Ideaal om je nieuwe favoriete streekproducten te ontdekken!

  • Internetplatform om rechtstreeks bij de producenten te bestellen: er zijn al verschillende internetplatforms opgestart waarmee je online rechtstreeks bij lokale producenten kunt bestellen. Dat vergemakkelijkt je leven en het stelt je in staat om nieuwe lokale producenten te ontdekken! En we hebben het vaak over groenten, fruit, zuivelproducten, gevogelte en vlees... maar je kan ook dranken kopen via de korte keten! Woon je in Brussel of regio Leuven? Dan kan je bijvoorbeeld BRU® kopen in een korte en duurzame keten, door je water te bestellen op de website van Contaynor. En de levering? Die gebeurt met elektrische bestelwagens!
 
Boerderijverkoop, boerenmarkten, winkels met lokale streekproducten, internetplatforms, coöperaties... Ken je goede adresjes? Bezorg ze ons dan in een privébericht op onze sociale media of deel ze in de commentaren op onze berichten. We voegen ze dan graag toe aan dit artikel!
Laten we samen een groot Belgisch bestand van fijne lokale adresjes aanleggen!
Vrouw met mondmasker voor de groentenuitstalling van een winkel met streekproducten Vrouw met mondmasker voor de groentenuitstalling van een winkel met streekproducten

Lees andere artikels

Ik koop Belgisch: de verkoopgids van de korte keten
 
Vlaanderen
  • Recht van bij de boer
    Hier vind je in Vlaanderen zo’n 1.700 (boeren)markten, hoevewinkels, en afhaalpunten. Ook interessant: je kan een groenteabonnement nemen op een (twee)wekelijks groente- en/of fruitpakket!

  • Ik koop lokaal
    Op deze site vind je per provincie lokale winkeliers bij jou in de buurt.

  • Boeren & Buren
    Op Boeren & Buren bestel je online bij boeren uit je eigen streek. Zo wordt een boerderij snel een ‘Buurderij’.
 
  • Bio Mijn Natuur
    Bio Mijn Natuur brengt Vlaamse biobedrijven dichtbij, in biologische winkelpunten of bij de boer in je buurt.
    (Ook bloemisten, slagers, bakkers...)
 
Antwerpen
  • CSA-netwerk
    In het CSA-netwerk betaal je vooraf een oogstaandeel, waardoor je een landbouwer mee verzekert van een inkomen. En elke week krijg je dan verse landbouwproducten van je lokale CSA-boer. Vaak mag je ook zelf het veld op om te oogsten.

  • Voedselteams
    Hier kan je online losse groenten en groentepakketten bestellen, die je kan ophalen in je buurt.
Gent
  • De Zonne Kouter
    Bestel hier online groentepakketten, bio groenten, fruit, aardappelen, en brood.
  • Blauw Kasteel
    Op dit kasteeldomein van ruim 36 hectare worden biogroenten en -fruit geteeld. De oogst wordt als pakketten verdeeld in eigen biowinkels in het Gentse en in de Vlaamse Ardennen.

  • De Wassende Maan
    Biodynamische landbouwcoöperatieve in Deinze. Bestel online je eigen biobox e haal ’m af in één van de 50 afhaalpunten in de regio. Er zijn ook interessante workshops en werkdagen.

  • De Kollebloem
    Deze biodynamische boerderij teelt biogroenten, -fruit en -aardappelen. Ze heeft een eigen hoevewinkel, maar verdeelt ook groentepakketten in de Vlaamse Ardennen.

  • Ourobouros
    Op deze site kan je terecht om je eigen groentemandje samen te stellen met biogroenten en -fruit. Nadien haal je het op in een van de vele afhaalpunten in Oost-Vlaanderen.
Oost- en West-Vlaanderen
  • De Versleverancier
    De Versleverancier bestrijkt een levergebied tussen Oostende, Waregem en Aalst. Je bestelt online en je krijgt je lokale groenten en duurzaam fruit aan huis bezorgd.
Brussel
  • Open Food Network, verwijzingswebsite naar lokale producenten bij wie je rechtstreeks kan aankopen. 

  • Contaynor levert alle soorten dranken in regio Brussel en Leuven. Ondere andere je lokaal BRU®-water! 

  • Färm 
    Färm verdeelt locale producten in de buurt van Brussel en Leuven! 

Lees het artikel

seizoensgroenten en fruit op een lokale markt
Lokaal
10 tips om lokaal te consumeren
Lokaal
Wil jij een echte locavoor worden? Ontdek onze 10 tips om in België lokaal te kopen, om meer lokaal én duurzaam te eten, drinken en leven.
Lees het artikel
Ontdek 8 duurzame “zero waste”-tips!
Lokaal
Aan tafel
8 tips voor “zero waste” koken
Lokaal
Aan tafel
Vandaag is verspilling géén optie meer. Ontdek 8 duurzame “zero waste”-tips!
Lees het artikel

Lees andere artikels