Waarom kopen in de korte keten?
Het rechtstreeks contact tussen consument en producent is voor beiden verrijkend. Maar, en dat is nog belangrijker, dankzij de korte keten kan een lokale producent zijn verkoopprijzen vastleggen en genieten van een faire prijs, die zijn gedane inspanningen correct weerspiegelt. Een producent hoeft op die manier dus geen commissie(s) af te staan aan tal van tussenpersonen en kan zijn/haar bedrijf runnen in alle onafhankelijkheid.
Waar kan je kopen via de korte keten?
Er zijn twee soorten korte keten: directe verkoop of verkoop via een tussenpersoon.
1. Directe verkoop
- Verkoop op de boerderij: de verkoop van verwerkte en onverwerkte lokale producten gebeurt waar ze werden geproduceerd. Het kan gaan om een boomgaard of groentetuin, een slagerij, kaasmakerij of bakkerij…
- Verkoopautomaten voor lokale producten: sommige lokale producenten gebruiken verkoopautomaten in de buurt van hun boerderij of langs een weg, zodat de consument zijn groenten, eieren, brood, kaas, melk enz. kan afhalen wanneer hij maar wil.
- Plukken: je komt zelf plukken op het veld, in de moestuin of in de boomgaard en betaalt voor de hoeveelheid die je geplukt hebt. Heel leuk om te doen!
- Lokale boerenmarkten: hier is het de producent zelf die je zijn/haar streekproducten komt verkopen. Op zo’n markt vind je verschillende lokale producenten bij mekaar verzameld en je kan dus al je inkopen op hetzelfde moment doen.
- Verkoop langs de weg: je hebt waarschijnlijk al lokale producenten hun aardbeien, fruit of aardappelen zien verkopen langs drukke wegen. Ga zéker eens kijken!
- Verkoop aan huis: sommige producenten organiseren rondes om hun streekproducten bij particulieren thuis te leveren. Dat was vroeger heel gebruikelijk, met melkwagens, die melk van deur tot deur brachten.
- Collectief verkooppunt: misschien vind je in je buurt wel een aantal producenten die samen een gemeenschappelijk verkooppunt geopend hebben voor hun lokale producten. Zo kunnen ze de tijd die ze aan de verkoop besteden verdelen. Slim!
- De solidaire aankoopgroep: Zo’n groep is een rechtstreeks partnerschap tussen consumenten en lokale producenten, die een wederzijdse verbintenis aangaan voor een heel productieseizoen. De producent heeft zo een verzekerd inkomen en de consument profiteert van lekkere lokale producten aan een juiste prijs. Lid worden? Zeker doen!