Title H2

Restaurant van de maand: “Au Dos de la Cuillère”

Title H2

De eindejaarsfeesten zijn nog maar net voorbij en het is al weer tijd om aan tafel te gaan.
En dat komt goed uit, want Sophie en Martin, de eigenaars van “Au Dos de la Cuillère”, verwachten je met open armen! Een ontmoeting.

“Als we onze klanten willen blijven verrassen, moeten we voortdurend manieren bedenken om onze gerechten opnieuw uit te vinden.”
- Martin Evrard

Title H2

“Au Dos de la Cuillère” is het grote avontuur van Sophie en Martin. Nadat ze hun opleidingen kregen in België, bereikt het koppel de culinaire top in Frankrijk, bij “Lameloise” (3 Michelinsterren), onder leiding van sterrenchef Eric Pras (“Beste vakman in Frankrijk” in 2008). Daarna keren Sophie en Martin terug naar België, waar ze Thomas Troupin assisteren in “La Menuiserie” (1 Michelinster). Hier ontdekken ze dat een geëngageerde keuken die de korte keten respecteert absoluut mogelijk is. En in 2019 besloten ze om hun eigen verhaal te gaan schrijven...

“Au Dos de la Cuillère”… Waarom zijn jullie aan dit avontuur begonnen?

M&S: Omwille van de vrijheid! Om van niemand afhankelijk te zijn, geen beperkingen meer te hebben en een zaak te creëren die echt bij ons past. Toen we aan onze droom begonnen, wilden we ook aan kinderen beginnen. Het simpele feit dat we onze tijd zelf konden indelen vonden we heel belangrijk. We zijn bijvoorbeeld enkel tijdens de week open. Dat is op zich al bijzonder, want in de horeca werk je meestal als iedereen van een vrij moment geniet. Het normale horeca-systeem paste niet bij ons, want we wilden ook zelf kunnen genieten van familie en vrienden.
En de naam “Au Dos de la Cuillère”? Die staat voor het feit dat we er voor het bedienen van onze klanten nooit de kantjes zullen aflopen, maar er altijd volop voor zullen gaan.

Je hebt het vast begrepen: de “drive” van Sophie en Martin straalt volledig af op de keuken, waar iedereen voor je klaarstaat. Want je komt naar hier om te genieten en fijne momenten te beleven. Wil je “Au Dos de la Cullère” in Verviers bezoeken? Denk er dan aan dat het restaurant dus enkel op werkdagen open is. Want weekends zijn heilig!

Title H2

Welke beleving mag je verwachten bij “Au Dos de la Cuillère”?

M&S: Ons restaurant is gezellig, maar ook elegant. We vinden het belangrijk om onze klanten te verwennen met kleine attenties en laten niets aan het toeval over. En dat geldt zéker voor wat we in je bord presenteren! Samenwerkingen met lokale producenten liggen ons nauw aan het hart. Denk maar aan “Le Potager Saint-Germain” in Soiron, “Fromagerie du Sarté” in Sart of “L'élevage du Mont des Brumes” in Exbomont...

In het restaurant zelf kan de sfeer soms wat rumoerig zijn, maar dat hoort ook bij de beleving. Onze gasten zijn hier om een fijne tijd te beleven. Soms lijkt het wel alsof klanten hier onaangekondigd komen binnenvallen. Dat heb je met een restaurant in een oud gebouw, natuurlijk. Onze eigen woonruimte situeert zich net boven de zaal. We genieten dus altijd mee van de ambiance beneden!

De ervaring van grote chefs... in hun eigen omgeving. Je voelt dat onze sterrenchefs hier thuis zijn. Die intimiteit is exact wat je mag verwachten als je naar “Au Dos de la Cuillère” komt. Sophie en Martin halen alle overbodige franjes weg en nodigen je uit bij hen aan tafel. Genieten maar!

 

Title H2

En over eten gesproken, wat voor lekkers krijgen we bij jullie op ons bord?

M&S: Hier eten we met een krijtbordmenu dat we heel vaak vernieuwen: we koken volgens de seizoenen en de beschikbare ingrediënten. Daarom vragen we onze producenten altijd wat ze in voorraad hebben. Aanpassingsvermogen en flexibiliteit zijn dus absolute musts. Als we onze klanten willen blijven verrassen, moeten we voortdurend manieren bedenken om onze gerechten opnieuw uit te vinden. Uit dat soort beperkingen komen vaak mooie oplossingen voort. Zo zijn we momenteel bezig met een nieuwe knolselderij in de vorm van een mergpijp. We bakken de knolselder eerst in de oven en met behulp van een bakvorm geven hem de vorm van een mergpijp. Daarna garneren we hem met biet, kruiden, enz. Het is bijna een uitdaging voor ons om selderij of bieten te introduceren bij onze klanten en hen ervan te laten houden!

Groenten, vlees, vis... Er zijn duizend en één manieren om een gerecht te (her)bedenken. Martin en Sophie hebben dat goed begrepen. Elke week, elke dag, is voor hen een kans om zichzelf opnieuw uit te vinden of een nieuwe uitdaging aan te gaan!

Title H2

Jullie noemen jezelf locavoren en claimen dat jullie een "slow-food"-restaurant zijn.

M&S : Locavoor zijn is heel eenvoudig. We proberen gewoon de hele regio te promoten: de mensen in en rond Verviers, de producenten... en we willen natuurlijk ook hun producten promoten. Zij doen elke dag ongelooflijk werk dat, laten we eerlijk zijn, best moeilijk is. Zij hebben onze steun nodig en wij hopen die elke dag te kunnen geven.

En wat "slow-food" betreft, da’s een uitnodiging om de tijd te nemen. Om te gaan zitten, te eten, een moment van gezelligheid te delen en vooral: elkaar weer te ontmoeten na de afgelopen jaren...

De tijd nemen. Het zou de slogan van “Au Dos de la Cuillère” kunnen zijn. In een wereld waar alles heel snel gaat, zijn Sophie en Martin erin geslaagd om met beide benen op de grond te blijven staan. Ze nodigen je graag uit om bij hen aan tafel te komen zitten en vooral: een tijdje bij hen te blijven.

Welke plek neemt water (BRU® natuurlijk!) aan jullie tafel in?

M&S: Je kan de hele maaltijd lang water blijven drinken en BRU® is voor ons gewoon het beste water van België. Het heeft dus absoluut zijn plaats aan onze tafels. Of je nu gaat voor zijn bruisend karakter of voor zijn fijne bubbels, BRU® past het best bij elke maaltijd.

 ...en het laatste woordje bij het (ondertussen al) traditionele "Eet lokaal. Drink lokaal": wat betekent dat voor jullie?

M&S (lachend): Da’s heel simpel: de vakmensen om ons heen promoten!

Title H2

0
Een geslaagde kaas- en wijnavond met BRU® en @fouettmagic
Bij élke kaas vind je een perfecte wijn... En in het midden? Daar staat BRU®, natuurlijk!
Lees dit artikel
0
9 bistro’s vol warmte en gezelligheid!
BRU® neemt je mee: ontdek 9 bistro’s van bij ons, die je tijdens de herfst heerlijk warm houden en verwennen.
Lees dit artikel
0
BRU® - Restaurant van de maand: Mil & Zim
Dit najaar trekken we naar Waremme, naar wijnbar Mil & Zim, waar we kennismaken met de sprankelende eigenaar François Fagnoule. François is een wijnliefhebber met een behoorlijk atypische achtergrond. Hij aarzelde niet om zijn leven op zijn kop te zetten om ons de mooiste flessen wijn te laten ontdekken. Neem alvast een glas, hier komt zijn verhaal!
Lees dit artikel
0
Engagement
Maak van ‘No Waste’-maand een succes, met BRU®!
Engagement
Voedselverspilling is niet goed voor het milieu en ook niet voor je geldbeugel. Met deze 10 tips van onze experts wordt jouw ‘No Waste’-maand zéker een succes!
Lees dit artikel

Title H2