Lokaal eten en drinken is een daad van ecologisch verantwoord handelen. Gemakkelijk om thuis te doen of om rekening mee te houden tijdens het winkelen… maar eens je kiest voor uit eten gaan, lijkt het toch niet zo evident. Niet evident, maar niet onmogelijk. Tegenwoordig handelen steeds meer restauranthouders met respect voor mens, dier en milieu. Maar hoe herken je zo’n duurzaam restaurant? BRU® wijst de weg.
Title H2
Title H2
Title H2
Wat is dat, een duurzaam restaurant?
Een etablissement gerund door een restauranthouder die lokale, seizoensgebonden en liefst biologische producten centraal stelt en er alles aan doet om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen: door verantwoord om te gaan met energie en water, door verspilling tegen te gaan en door afval te beperken tot een strikt minimum.
Maar ook: een restauranthouder die zijn producenten en ambachtelijke partners, evenals zijn personeel, respecteert door hen eerlijk en correct te vergoeden. En die natuurlijk niets wil weten van wegwerpservetten, individueel verpakte ketchup of plastic rietjes!
Hoe vind je dit, zo’n leuk lokaal restaurant dat evenveel om onze smaakpapillen als om de planeet geeft?
Title H2
Labels
Ja hoor, er bestaan duurzaamheidslabels. Die worden toegekend aan restauranthouders die, van veld tot bord, op een respectvolle en ecologisch verantwoorde manier werken. Een mooi uithangbord omdat het klanten aantrekt die, net als jou, spelers in verandering willen zijn.
- De groene MICHELIN ster
De groene MICHELIN ster onderscheidt chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Drie BRU®-restaurants hadden de eer om er een in ontvangst te nemen. Ontdek ze hier.
- Good Food Resto
Lokale en seizoensgebonden producten, geteeld met respect voor het milieu, alternatieven voor dierlijke eiwitten, vermindering van voedselverspilling… dat zijn de criteria voor het behalen van dit Good Food-label (een initiatief van Leefmilieu Brussel). Om deze zeldzame parel te ontdekken, raadpleeg Bottin Good Food.
Title H2
Om je wegwijs te maken in de wondere wereld van duurzame restaurants bestaan er ook andere initiatieven dan labels. Manifeast bijvoorbeeld: een mooi magazine met leuke adresjes in Brussel waar je verantwoord kunt eten, zonder daar al te veel geld voor neer te moeten tellen.
Goed om weten: Entropy werd door Gault & Millau uitgeroepen tot het meest duurzame restaurant van België. Een uitzonderlijke en gastronomische ervaring, te reserveren voor een speciale gelegenheid!
Title H2
Minder dieren, meer planten
In een duurzaam restaurant eet je niet alleen groenten (dat beloven we), maar krijgt ook plantaardig voedsel een ereplaats. En daar is een goede reden voor.
Wist je dat vlees, en dan in het bijzonder rundvlees, het voedingsmiddel is dat de meeste broeikasgassen (methaan) uitstoot en zo dus ook bijdraagt aan de opwarming van de aarde? Ter vergelijking:
1kg steak = 120 kilo CO2*
1kg wortelen = 400 gram CO2*
Het is waar dat de koolstofvoetafdruk van gekweekte vis, gevogelte en varkensvlees bijna 10 keer kleiner is dan die van rood vlees, maar het blijft hoog ik vergelijking met de koolstofvoetafdruk van fruit, groenten, granen, peulvruchten, tofu, enzovoort. Duurzaam eten betekent dus minder dierlijk en meer plantaardig eten. Gelukkig hebben verschillende restaurants dit vandaag al goed begrepen en verblijden ze ons intussen met hun heerlijke, vleesvrije gerechten!
Wist je dat… Sommige restaurants hun eigen moestuin hebben? De droom voor iedere chef-kok die zijn groenten, kruiden en fruit wil kweken zonder ongewenste toevoegingen.
*Bron: observatoire-des-foods.fr
Title H2
Chef, wat staat er op het menu?
Eerst en vooral: hoe beperkter de menukaart, hoe beter. En als de kaart ook nog eens regelmatig verandert, dan zit je goed.
- Lokale en seizoensgebonden producten, afkomstig van producenten die respectvol en duurzaam werken vooropstellen.
- Vlees en vis van bij van zorgvuldig geselecteerde boeren of vissers.
- Producten uit de korte keten.
- Drankjes die lokaal en op ambachtelijke wijze gemaakt worden, zoals natuurwijnen, ambachtelijke bieren of fairtrade koffie…
- En natuurlijk: Belgisch bronwater, zoals BRU®. Smakelijk!
Tip: Schijn bedriegt soms. Biedt de chef je in de winter Belgische tomaten aan? Dan zijn ze misschien wel lokaal, maar de kans is groot dat ze in kassen gekweekt zijn. Die worden verwarmd, verlicht en geventileerd, wat hun ecologische voetafdruk net iets minder smakelijk maakt.