Wél groot: ons fantastische terras van 1.000 m2, dat we helemaal aangelegd hebben met gerecycleerd materiaal. We hebben verwarmde tuinbanken en op het terras hebben we 30 bomen en struikgewas aangeplant, met een eigen waterreservoir van 50.000 liter… Verschraling tegengaan met ecologie en duurzaamheid, dat zorgt ook voor meerwaarde.
Over meerwaarde gesproken: waarop let je bij het samenstellen van je menu?
Ik volg de seizoenen. Groenten hebben seizoenen, maar vis heeft dat ook. Op 4-5 maand tijd ben ik al 3 keer van kaart veranderd. Verandering blijft leuk. Spontaan volgen wat er qua groenten en kruiden in je tuin gebeurt is ook tof.
Lekker lokaal, dus.
Klopt. Maar ‘lokaal’ wil niet zeggen ‘kleinschalig’. Voor mijn projecten voorzie ik in mijn eigen landbouwbedrijf voldoende volumes. Ik heb nu bijvoorbeeld 4.000 bloemkooltjes staan op mijn velden, maar het kan even goed zijn dat het ‘bloemkoolmomentum’ voorbij is en je werkt met wat je wél staan hebt. Venkel, bijvoorbeeld. En ik kan kiezen: werken met kleine venkel, maar ook met volgroeide exemplaren of met het loof, de bloemetjes of de zaden. Zo kan ik blijven afwisselen. En wat ik niet teel op eigen veld, vind ik wel bij externe leveranciers.