De feestdagen komen eraan! Sta je al te popelen om mensen uit te nodigen? Waarom zou je wachten tot 24 of 31 december? Vóór de gekte van de feestdagen zelf losbarst, is het het ideale moment om je familie en vrienden samen te brengen voor een gezellig, stressloos avondje met eten en drinken.
Title H2
Title H2
Title H2
Als iedereen het eens is over een datum, is het moeilijkste eigenlijk al achter de rug 😉. Vanaf nu kan je ernaar uitkijken om iedereen bij jou thuis samen te brengen. Dé vraag is dan: wat ga je koken? Je wilt alleszins een heerlijke maaltijd bereiden die die naam méér dan waard is – het ís tenslotte bijna Kerstmis – maar je hebt geen zin om de halve avond in de keuken te staan. Terecht, natuurlijk! Dé oplossing? Verander van formule.
Title H2
Vergeet de traditionele drie- of viergangendiners die altijd aan tafel worden geserveerd. Ga in plaats daarvan voor het “alles staat klaar, iedereen bedient zichzelf”-idee. Een chic buffet of een aperitiefdiner (de zogenaamde “full option” borrel) zijn twee smakelijke en praktische formules, waarmee je tijdens het feest je schort kunt weghangen, om volop te genieten van je gasten!
De voordelen:
- Je maakt alles op voorhand klaar, dus er is geen stress.
- Je kunt aan je gasten vragen om zelf een gerecht mee te brengen.
- Er is voor elk wat wils: flexi- en vegetariërs, veganisten, mensen met een intolerantie.
- Iedereen eet naar hartenlust.
- Kinderen mogen rondlopen.
- Je praat met meer mensen.
Title H2
Het idee: gebruik je eettafel eens ánders: presenteer er je gerechten en ingrediënten op, in plaats van aan tafel te gaan zitten. Tijdens een buffetavond kan je immers ook op de sofa, staand of bij het haardvuur eten. Wat maak je klaar? Gerechten om te delen, die je 's ochtends of de avond ervoor klaarmaakt.
Tip: “buffet” betekent niet noodzakelijk “koud”. Je kan zeker ook warme gerechten serveren. De enige voorwaarde: presenteer in bakjes of potten met een deksel.
Suggesties (en receptideeën):
- Belgische seizoensgroenten-roomsoep
- Hartige wortelwafels
- Gehaktballetjes gevuld met kaas
- Gebakken groenten
- Gravad lax van zalm met rode biet
- Geroosterde butternut met kaas en ham
- Kaasplateau
Tip: besprenkel een salade, tartaar of quiche met een paar druppels truffelolie voor een feestelijk tintje (maar let op: niet iedereen houdt van truffelolie).
Title H2
Het idee: de hele avond proosten en knabbelen, zonder ooit echt te gaan zitten om te eten. Dus veel kletsen en veel lachen. Wat eten we? Hetzelfde als bij een aperitief, maar dan gevarieerder en royaler. Ook hier maak je alles van tevoren klaar. Je hoeft dus niet in de keuken te staan.
Suggesties (en receptideeën):
- Dips: auberginedip, hummus, Griekse yoghurt met munt, enz.
- Om te dippen: broodstengels, pitabroodjes, veelkleurige rauwkost
- Zelfgemaakte groentechips (wow!)
- Rillettes van sardines
- Gerookte forel en toast met grapefruit
- Assortiment fijne vleeswaren
- Geroosterde kaas en champignonfricassee
Title H2
Wil je je gasten een zoete afsluiter “in thema” aanbieden? Bied hun dan een keuze aan uit twee of drie verschillende desserts, die je makkelijk kan delen. Bijvoorbeeld: citroentaart + walnotentaart + een appel/peer-crumble. Je kan ze zelf bakken óf kopen bij je favoriete patisserie.
Title H2
Qua drankjes is er keuze te over bij al dit heerlijks. Hier vind je een paar suggesties:
- Met alcohol (én met mate): lokaal bier (ken je La Glezia?), bubbels (waarom geen goede prosecco), Belgische wijn.
- Zonder alcohol: Belgian Mule, Kombucha Agrumes, Pear Fizz ... ontdek de beste BRU® mocktailrecepten.
- En water! Wist je dat BRU® ideaal is voor een chic buffet of een aperitief? Dankzij de neutrale smaak en fijne natuurlijke bubbels zorgt ons water voor een vlotte overgang tussen elk gerecht, schotel of hapje.
Title H2
Wil je je pre-kerstfestiviteiten extra pit geven? Zorg dan voor nóg meer sprankeling tijdens je chic buffet of aperitiefdiner, met de speciale BRU®-fles, ontworpen door Denis Meyers. Deze Belgische kunstenaar koos woorden die passen bij de BRU®-spirit, en toverde de iconische fles om in een object om te delen. Imponeer dus je gasten en voeg een finishing touch toe, die je feestmomenten zal doen bruisen als nooit tevoren.
Heb je genoten van je 'chic buffet' of 'aperitiefdiner' en was het een groot succes? Dan houdt niets je tegen om het idee nog eens te herhalen op oudejaarsavond. Dit jaar kook je minder en geniet je des te meer. Fijne feesten!